"Cu sange rece", asa se numeste expozitia pe care sapte tineri studenti si masteranzi de la Universitatea de Arte din Bucuresti au deschis-o la Institutul "Nicolae Iorga" de la Venetia.
Finantata de ICR si conceputa de tanara pictorita Simona Vilau, acum in ipostaza de curator, aceasta expozitie urmareste, in principal, doua mari caracteristici: calitatile expresive ale lucrarilor si un anumit gen de atitudine fata de existenta imediata, fata de istoria mica si fata de provocarile vietii individuale.
Cei sapte artisti, aflati astazi la inceputul carierei, adica Elena Andrei, Ana Chiorean, Raluca Ionescu, Monica Paduraru, Gabriel Pop, Madalina Zaharia si Alexandra Zgambau, chiar daca au interese diferite si ilustreaza limbaje diferite, sunt perfect compatibili prin felul in care inteleg rostul si eficienta artei.
Pictura, grafica si arta fotografica, pe care ei le ilustreaza cu multa autenticitate si cu un profesionalism deja dobandit, nu mai au nimic din acea vocatie ornamentala si oarecum suficienta siesi, atat de bine cunoscute, ci constituie instrumente nemijlocite in cercetarea si intelegerea contextului in care traim.
Scrutarea propriei lumi interioare, fara indulgenta si fara pusee narcisiace, disectia realului, facuta cu o anumita cruzime, dar si implicarea marturisita in problemele grave ale societatii contemporane, cum ar fi, de pilda, aceea a avortului, deplaseaza ferm sensul lecturii in directia responsabilizarii morale.
Fara sa se abata de la specificul expresiei artistice si fara a se abandona unor noi ideologii stangiste, care bantuie arta contemporana si o apropie, de multe ori periculos, de propagandismul social sau de alte forme de militantism, tinerii artisti romani au adus in Italia si interogatii grele, dar si mult spirit ludic si o pofta irepresibila de a provoca la dialog.
Acestui mesaj vizual i s-a asociat, in seara vernisajului, si un puternic mesaj muzical transmis de Mihaela Vosganian, pe o larga plaja de instrumente si de tehnici, si de remarcabilul flautist Catalin Opritoiu.