Omul de afaceri infirmă zvonul că ar fi ieşit din acţionariatul grupului Rompetrol, dar nu neagă o posibilă tranzacţie pe viitor.
Dinu Patriciu neagă că ar fi vândut către KazMunaiGaz (KMG) pachetul de acţiuni pe care îl mai deţine la grupul Rompetrol, dar nu exclude posibilitatea de a o face în viitorul apropiat, în funcţie de evoluţia pieţei. „Ziarul Financiar” a publicat, ieri, o informaţie pe surse conform căreia omul de afaceri ar fi ieşit din acţionariatul The Rompetrol Group (TRG), înregistrat în Olanda, anunţul referitor la tranzacţie urmând să fie făcut la începutul lunii iulie. Contactat de EVZ, Patriciu a negat că ar fi încheiat deja tranzacţia cu KMG, menţionând totodată că nici nu se află în negocieri. „E doar un zvon, nu am vândut. În prezent, nu sunt în negocieri”, ne-a declarat omul de afaceri, care deţine primul loc în topul celor mai bogaţi români după tranzacţia din 2007, prin care a vândut 75% din TRG către compania de stat din Kazahstan. Patriciu a adăugat că, prin tranzacţia încheiată acum doi ani, are opţiunea de a vinde către KMG pachetul de 20% din TRG, restul de 5% fiind deţinut, în 2007, de Phil Stepheson, partenerul său de afaceri. Întrebat dacă are cumva în intenţie să iasă din acţionariatul grupului, Patriciu a precizat că „nu intenţionez să o fac foarte curând, nu mâine”, lăsând să se înţeleagă că ar putea totuşi încheia o tranzacţie în viitor.
„În ceea ce mă priveşte, am multe de făcut, sunt multe proiecte comune. Pe parcurs, se poate întâmpla. Nu ştiu dacă până la finele acestui an, în 2010 sau poate chiar deloc”, a răspuns omul de afaceri la întrebarea noastră dacă intenţionează să vândă acţiunile în viitorul apropiat. În 2007, Patriciu a încasat pentru partea vândută din Grupul Rompetrol 1,2 miliarde de dolari. Dacă ar vinde în această perioadă participaţia sa de 20%, ar obţine alte câteva sute de milioane de dolari. KMG, anchetată de statul kazah
Tranzacţia prin care KMG a preluat grupul Rompetrol ar putea fi anchetată de către autorităţile statului kazah, care au început un control la toate companiile de stat. Autorităţile din Kazahstan au anunţat, marţi, că vor efectua un control la toate companiile de stat, pe primele poziţii ale listei fiind şi KMG. Patriciu spune că ancheta este o „porcărie absolut penibilă”. „În Kazahstan, se anchetează până şi «Enigma Otiliei». Nu există nici cel mai mic motiv cum că ar fi ceva probleme. Noi comunicăm lunar, avem boarduri (şedinţe - n.r.) în fiecare lună.”
INFLUENŢE Titlurile Rompetrol Rafinare, hrănite de zvonurile vânzării
Acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au fost ieri la mare căutare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Dacă, în ultimele zile, acţiunile au fost pe roşu în urma anunţului Fitch de la finele săptămânii trecute, prin care a redus ratingul de credit pe termen lung în valută al grupului Rompetrol, ieri informaţia privind tranzacţia dintre Patriciu şi KMG a adus compania pe verde. După prima jumătate de oră de la deschidere, cotaţile acţiunilor RRC creşteau cu 10,2%, iar la jumătatea şedinţei operaţiunile se realizau la un preţ de 0,042 lei, cu 7,14% peste referinţă, pe o lichiditate de un milion de lei.
Interesul pentru titlurile RRC a scăzut după ce compania a anunţat că nu deţine informaţii privind schimbări ale acţionariatului la nivelul grupului Rompetrol şi că, în perioada următoare, nu se prevăd schimbări majore de management. La închiderea şedinţei de tranzacţionare, acţiunile RRC erau în urcare cu 6,89%. Ieri, au fost încheiate 524 de tranzacţii cu titlurile companiei, majoritatea în prima parte a zilei, prin care au fost vândute 28 milioane de acţiuni, 0,13% din total, pentru 1,2 milioane de lei.