Evenimentul ZileiSocialPatriarhul Teoctist – „al treilea ctitor al Putnei”

Patriarhul Teoctist – „al treilea ctitor al Putnei”

Patriarhul Teoctist – „al treilea ctitor al Putnei”
La Mănăstirea Putna a fost oficiată vineri o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Teoctist cu prilejul împlinirii a 105 ani de la nașterea sa.

Slujba parastasului a fost oficiată de părintele stareț Melchisedec Velnic împreună cu monahii mănăstirii.

În cuvântul rostit, starețul așezământului monahal l-a numit pe Patriarhul Teoctist „al treilea mare ctitor al mănăstirii”, primii doi fiind Sfinții Ștefan cel Mare și Iacob Putneanul

„Lucrarea sa cea mai importantă pentru noi toți a fost refacerea Casei Domnești, care s-a împlinit între anii 1981 și 1988. Cât au durat lucrările a fost mereu prezent la Mănăstirea Putna. Arhiva mănăstirii cuprinde multe însemnări pe care le-a lăsat în cărțile de impresii și multe fotografii din acea perioadă, când era prezent pe șantier la Mănăstirea Putna” a fost unul dintre argumentele susținute de Pr. Melchisedec Velnic.

Pe lângă lucrările de restaurare a mănăstirii, starețul a menționat că Patriarhul Teoctist „a ținut foarte mult, împreună cu întregul Sfânt Sinod din 1992, ca Măria Sa Ștefan să fie trecut în rândul sfinților”.

Ultima vizită a celui de-al 5-lea patriarh al României la Putna a avut loc în 2 iulie 2004, cu ocazia celebrării a 500 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ștefan.


Accesează: