De Paşte, un weekend plin de evenimente

De Paşte, un weekend plin de evenimente

Weekend-ul prelungit de Paşte aduce cu sine nu numai sărbătoarea religioasă, ci şi câteva evenimente laice pentru cei care caute alternative de petrecere a celor trei-patru zile libere.

Carting în Bucureşti
Încă de ieri, bucureştenii pot lua parte la curse de carting în centrul comercial Militari. Până pe 6 aprilie, parcul comercial pune la dispoziţia clienţilor o pistă cu şase carturi şi personal specializat de asistenţă pentru toţi cei care vor să îşi demonstreze îndemânarea în curbele traseului din parcarea parcului comercial.
Iar pentru a primi gratuit 10 minute de carting, cumpărătorii sunt invitaţi să achiziţioneze produse în valoare de cel puţin 50 de lei de la magazinele Parcului Comercial Militari. Pe pista de carting au acces vizitatorii de la 16 ani în sus, între orele 12:00-20:00.
Călătorie în Ţara Minunilor şi concursuri
De Paşte, Băneasa Shopping City se transformă în Ţara Minunilor, recreând atmosfera din „Alice în Ţara Minunilor”, cu tombole, târg de obiecte tradiţionale, vouchere cadou, jocuri pentru copii, ateliere de încondeiat ouă. Mall-ul va fi populat de personaje din basm şi va deschis mâine de la 10:00 la 19:00 şi din nou luni. În ziua de Paşte, centrul comercial va fi închis.
La centrul comercial Liberty Center continuă concursul „Iepuraşul te ia la shopping”, în ziua de Paşte fiind anunţaţi câştigătorii. Pentru cumpărături de minimum 50 lei, vizitatorii au posibilitatea de a câştiga marele premiu, în valoare de 1.000 de euro, şi alte 10 premii în valoare de 200 de euro fiecare. De asemenea, tot aici, Iepuraşul îi aşteaptă pe copii, cu daruri, astăzi şi mâine între 12:00 şi 20:0, şi duminică,  între orele 14:00- 22:00.
Târg pe Şoseaua Kiseleff
Cei care vor vizita Târgul de Paşte amenajat pe Şoseaua Kiseleff, în apropierea Muzeului Ţăranului Român, vor avea de ales între decoraţiuni, bijuterii, accesorii realizate manual, obiecte de ceramică şi artizanat, dar si dulciuri produse în casă.
În plus, mâine de la ora 18:30, Animal X va anima atmosfera pentru cei prezenţi la târgul deschis de pe 1 pe 3 aprilie. În aceeaşi perioadă, bucureştenii pot participa şi la Târgul de Antichităţi care se va desfăşura în Parcul Tineretului, la intrarea Şincai.
Ambele târguri vor fi deschide de la ora 9:00, pâna seara la 19:00. 

ÎN ŢARĂ

Expoziţie de icoane la Muzeul “Unirii” din Iaşi
Ieşenii pot vizita pâna pe 11 aprilie expoziţia de icoane “Maica Domnului în iconografia ortodoxă”, deschisă şi în perioada Sărbătorilor Pascale la Muzeul “Unirii”.
“Expoziţia prezintă icoane ce provin din colecţiile Muzeului Etnografic al Moldovei şi ale Muzeului de Artă, din fondul de icoane al mânăstirii Agapia - Neamţ şi al mânăstirii Golia din Iasi, şi din colecţia patriarhului Nicodim Munteanu, din parohia “Sf. Nicolae”, comuna nemţeană Pipirig”, a precizat Vasile Munteanu, directorul Muzeului Etnografic al Moldovei, organizatorul principal al expoziţiei realizate în colaborare cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei – Arhiepiscopia Iaşilor. Maria Craus
Sibiu: primul Târg de Paşte
Daca în centrul Sibiului, Târgul de Crăciun este o tradiţie cu mare priză la localnici, administraţia a pregătit în acest an, pentru prima dată, şi un Târg de Paşte. Deocamdată fără spectacole în aer liber, după modelul celorlalte evenimente de gen, dar cu aderenţă la sibieni. „E un loc din care, cel puţin, poţi să îţi cumperi produse specifice”, spune din faţa tarabelor Adriana David, din Sibiu. 
În plin centrul oraşului, participanţii la Târgul de Paşte oferă trecătorilor ouă încondeiate, jucării, obiecte de artă, coşuri pentru ouă şi decoraţiuni florale. În cadrul Târgului de la Sibiu a amenajat un stand şi Ambasada Austriei, ale cărei exponate sunt vândute în scopuri caritabile. Traian Deleanu
Giga – Paşte la Timişoara
Un iepuraş luminos, înalt de doi metri, va sta în centrul Timişoarei de-a lungul Sărbătorilor Pascale.
Edilii din oraşul de pe Bega se întrec în elemente pascale supradimensionate. După ce au amenajat un cuib cu ouă imense, din gips, înalte cât un copil de gradinia, acum, spre deliciul celor mici, au adus şi un iepure decorativ înalt de doi metri şi confecţionat din leduri. 
Iepurasul luminos şi-a făcut apariţia joi, lânga monumentul Crucificării din Piaţta Victoriei. “Iepuraşul, realizat pe o structură metalică, este împodobit cu beteală albă şi maro şi este decorat cu 1.000 de leduri albe”, explică reprezentanţii municipalităţii. Aceştia îi invită pe timişoreni să viziteze cele 60 de căsuţe ale comercianţilor amplasate în centru.
Spre bucuria copiilor, iepuraşul uriaş şi luminos va sta în Piaţa Victoriei până după Paşte, mai exact până în data de 11 aprilie. Primăria Timişoara organizează şi alte evenimente cu ocazia sărbătorilor pascale. De joi, în Piaţa Victoriei, în apropierea cuibului cu iepuraşi de pe platoul din faţa Operei, vor avea loc o expoziţie de obiecte din ceramică cu vânzare, o alta de icoane pe sticlă, dar şi un spectacol, susţinut de copiii închişi la Centrul de Reeducare Buziaş, în colaborare cu elevii Şcolii cu clasele I-VIII din Bacova.
Timişorenii care vor să se culturalizeze de Paşte, sunt asteptati în această seară la Opera. De la ora 19:00, pe scena Operei Române din Timisoara se cânta Cavalleria Rusticana, de P. Mascagni. 
Pe de altă parte, nu departe de Kikinda, în Banatul Sârbesc, bănăţenii sunt aşteptaţi la Concursul de spart ouă de Paşte. Evenimentul are loc la Mokrin, localitate situată la 30 de kilometri de graniţa română. Cei interesaţi pot ieşi din ţară pe la Jimbolia, prezentând paşaportul. Distractia începe de astăzi şi se încheie duminică pe scena din piaţa publică a localităţii, unde va fi desemnat proprietarul celor mai tari ouă. Participanţii vor putea gusta delicatese locale şi vor asculta muzică la tamburine. 
Luni, în Piaţa Mare din Sânnicolau Mare, va începe, la ora 11:00, a doua ediţie a Concursului de ciocnit ouă. Georgeta Petrovici
Concert de clopote şi toacă de la 12 mănăstiri şi biserici din Bucovina
În prima zi de Paşte, în parcul din faţa Palatului Administrativ din municipiul Suceava, începând cu orele 12:00, va fi difuzat, pe două ecrane uriaşe montate de autorităţile locale, concertul „Clopotele Bucovinei”.
Concertul, care durează aproximativ jumătate de oră, cuprinde înregistrări de clopote şi toacă de la nu mai puţin de 12 mănăstiri şi biserici din Bucovina. Programul artistic începe cu clopotele Mănăstirii Putna, printre care clopotul „Buga”, turnat în 1484 din porunca lui Ştefan cel Mare, clopotul „Blagovistnic”, tot de pe vremea voievodului Ştefan, apoi „Uşerul”, dăruit mănăstirii de Petru Rareş, şi clopotul donat de regele Carol al II-lea.
 „Concertul a fost realizat  de specialişti în muzică şi în sunete de clopot, îmbinate cu sunete de toacă. Îi invităm pe toţi cei interesaţi, suceveni şi turişti, să asculte acest unic concert”, a declarat preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur.
Potrivit tradiţiei creştine, sunetele clopotelor simbolizează glasul lui Dumnezeu şi al slujitorilor săi. De aceea, înainte de a intra în funcţie, sunt mai întâi stropite cu aghiasmă şi tămâiate, primind adeseori şi câte un nume, fie simbolic, fie de ctitor, fie de sfinţi, întocmai ca la un autentic botez.
Sergiu Rusu

Ne puteți urmări și pe Google News