Teama de Rusia i-a împins pe alegători în braţele lui Saakaşvili.
Mişcarea Naţională Unită, partidul preşedintelui georgian Mihail Saakaşvili, a înregistrat un succes zdrobitor la alegerile legislative de miercuri, obţinând peste 61% din totalul voturilor valabil exprimate, informează Reuters şi AFP.
Comisia electorală centrală a anunţat ieri că, după numărarea a peste 50% dintre buletinele de vot, coaliţia formată din nouă partide de opoziţie s-a situat pe locul al doilea în topul preferinţelor alegătorilor, cu 15,3% din sufragii, fiind urmată de Mişcarea Creştin-Democrată (8%) şi de Partidul Muncii (7%).
Alegerile „au fost libere şi echitabile şi sper că observatorii internaţionali vor recunoaşte acest lucru. Dar lucrul cel mai frapant este victoria zdrobitoare a partidului aflat la putere“, le-a declarat jurnaliştilor Mihail Saakaşvili, aflat în noaptea de miercuri spre joi într-un oraş din vestul ţării, Zugdidi.
Scrutinul de miercuri a fost perceput ca un test al progreselor democratice realizate de fosta republică sovietică, aflată acum în căutarea sprijinului Occidentului în disputa cu Federaţia Rusia pe tema celor două regiuni separatiste proruse, Abhazia şi Osetia de Sud. Tensiunile cu Moscova, temă de campanie
„Georgia este într-o situaţie internaţională foarte dificilă. Sub o asemenea presiune, alegerile bine organizate şi calme sunt un test pentru democraţia georgiană“, declara preşedintele prooccidental la scurt timp după ce votase. Acum, el se aşteaptă ca Mişcarea Naţională Unită să obţină majoritatea constituţională de două treimi în parlamentul de la Tbilisi, ceea ce îi va pemite să amendeze Legea fundamentală. Mihail Saakaşvili susţine însă că eventuala modificare a Constituţiei nu se va face fără consultarea opoziţiei.
Instalat la putere după „revoluţia trandafirilor“ din 2003, Mihail Saakaşvili a avut un atu important în faţa forţelor de opoziţie la alegerile legislative: relaţia foarte bună cu SUA, aflate şi ele într-o dispută cu Moscova pentru influenţa asupra rutelor de transport al gazelor şi petrolului din Marea Caspică spre Europa.
PROTESTE
Opoziţia iese în stradă Imediat după anunţarea rezultatelor primelor sondaje realizate la ieşirea de la urne, circa 1.000 de simpatizanţi ai opoziţiei au ieşit în stradă la Tbilisi, reclamând presupuse fraude electorale.
„Lupta continuă. Scopul nostru este acela de a elibera Georgia de acest regim“, a declarat David Gamkrelidze, liderul unuia dintre cele două partide din coaliţia de opoziţie.
Ministrul sloven de externe, Dmitrij Rupel, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, a afirmat însă ieri că victoria partidului preşedintelui Georgiei nu poate fi pusă la îndoială.