Evenimentul Zilei > Politica > Partidele intră în campanie cu datorii de milioane de euro
Partidele intră în campanie cu datorii de milioane de euro

Partidele intră în campanie cu datorii de milioane de euro

PSD și PNL au datorii de milioane de euro din campaniile precedente. Unii dintre creditori, printre care fostul ministru Fenechiu, acum în pușcărie, s-au adresat instanței pentru a-și recupera banii.

În ultimele zile au părut tot mai multe informații despre datoriile istorice pe care partidele mari – dar și USL – le-au acumulat în campaniile electorale. Una din cele mai surprinzătoare situații este cea a fostului liberal Relu Fenechiu, a cărui firme au dat în judecată PNL pentru a-și recupera o datorie de 950.000 de euro.

Datorii din epoca Antonescu

„Am decis să dăm în judecată pentru că asta ne obligă legea să facem”, a declarat Cristian Ghibu, administratorul firmelor lui Fenechiu. El nu este singurul liberal care se judecă cu propriul partid. La Dâmbovița, Mihai Volintiru, numit şef interimar la organizației județene în august 2012, își vrea banii înapoi. „Sunt creanțe vechi pe care sper să le recuperez în instanță pentru că partidul nu are nici o intenție să le plătească”, a declarat Volintiru pentru România TV, adăugând că suma se ridică la 2.000.000  de euro.

Atât creanțele lui Fenechiu, cât și cele reclamate de Volintiru au fost acumulate în cea mai mare parte în 2009, în campania pentru prezidențiale a lui Antonescu. Secretarul General al PNL, Marian Petrache, a definit drept „ciudată” situația în care Fenechiu a pus PNL.

„Pentru mine este ciudat, pentru că partidul are tot felul de datorii ciudate făcute de către un membru marcant al PNL în 2009. El era în conducerea partidului în 2009. Partidul încearcă să acopere cheltuielile”, a declarat Petrache, pentru ziarul Puterea.

USL, ținut în viață de datoriile istorice

Și USL are datorii ce trebuie plătite într-o perioadă de până la un an în sumă de 9.717.081 lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor. Recent, liderii PSD și PC au refuzat să semneze un memorandum de dizolvare a acestei alianțe până când nu se rezolvă această problemă. Și datoriile PSD sunt impresionante: are de achitat peste șapte milioane de euro, potrivit datelor ministerului de Finanțe, la 31 decembrie 2013. Cât despre PDL, această formațiune a rămas cu restanțe de plată de 650.000 de lei, după campania pentru Parlamentul European.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.