Evenimentul Zilei > International > Partidele de centru-stânga revin la putere în Danemarca, după 10 ani
Partidele de centru-stânga revin la putere în Danemarca, după 10 ani

Partidele de centru-stânga revin la putere în Danemarca, după 10 ani

Coaliţia de centru-stânga a câştigat, ieri, alegerile generale din Danemarca, punând capăt unui deceniu în opoziţie, relatează BBC.

După numărarea tuturor voturilor, coaliţia condusă de liderul social-democrat Helle Thorning-Schmidt a câştigat o majoritate, la limită, în Parlament. Ea va deveni, astfel, prima femeie premier din istoria Danemarcei. Fostul prim-ministru,  Lars Lokke Rasmussen, şi-a recunoscut înfrângerea.
Thorning-Schmidt şi-a concentrat campania electorală pe problematica creşterii taxelor şi a chletuielilor publice. De asemenea, ea a promis anularea legislaţiei dure anti-imigraţie, propusă de un  partid mai mic al actualei coaliţii aflată la putere.
Cu patru parlamentari în plus
Blocul de centru-stânga a obţinut 89 din cele 179 de locuri în Parlamentul danez, faţă de cele 86 de locuri ale partidelor de centru-dreapta. Prezenţa la vot a fost de 87,7%.
"Am reuşit…azi am scris istorie", le-a spus Thorning-Schmidt susţinătorilor săi fericiţi. Rasmussen a declarat că a sunat-o pe Thorning-Schmidt pentru a o felicita, dar a adăugat: "În această seară îi ofer cheile biroului de prim-ministru doamnei Helle Thorning-Schmidt. Dragă Helle, ai mare grijă de ele, pentru că ţi le dau doar împrumut".
"Coaliţia Albastră", condusă de Rasmussen, a condus Danemarca timp de aproape un deceniu.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News