Foşti deputaţi şi senatori, 571 la număr, unii dintre ei oameni de afaceri prosperi sau politicieni cu averi de invidiat, au făcut coadă la casieria parlamentului pentru a încasa pensii speciale. Potrivit statutului parlamentarilor ieşiţi din câmpul muncii, ei pot opta pentru pensii care se calculează în funcţie de banii pe care îi primeşte un parlamentar în exer ciţiu, iar în unele cazuri acestea pot fi de peste 15 ori mai mari decât pensia minimă garantată, promisă de guvernul Boc.

Astfel, în condiţiile în care indemnizaţia unui actual parlamentar este de 7.000 de lei, pentru cei care au minimum trei mandate la activ pensia ar fi echivalentul a 80% din aceasta. Pentru două mandate, cuantumul este de 60%, iar pentru unul singur – 40%. Teore tic, dacă toţi cei 571 de foşti parlamentari ar fi exercitat un singur mandat, „gaura” în buget ar fi de aproape jumătate de milion de euro lunar.

Banul la ban trage

Controversatul om de afaceri Dumi tru Puzdrea, fost deputat PRM şi PDL, a transformat într-o investiţie şi prezenţa de 4 ani în legislativ. Puzdrea a înhăţat şi pensia specială, chiar dacă are 1.000.000 de lei în conturi, posedă titluri în valoare de 4.000.000 lei şi a încasat în 2008 dividende de 1.000.000 lei. Şi fostul baron de Gorj Nicolae Mischie, deputat între 1990 şi 1996, îşi completează câştigurile din pensia de la parlament.

Familia Mischie deţine cinci locuinţe, câte una în localităţile Runcu, Godineşti, Arcani, Târgu-Jiu şi Bucureşti. La Bucureşti, are un apartament în apropiere de Palatul Parlamentului, achiziţionat în perioada în care Mischie a fost parlamentar. Evident că modelul a fost copiat şi de baronii scăpătaţi. Este cazul lui Triţă Făniţă, supranumit „Baronul cerealelor”, fost senator PSD şi apoi PD, care are dreptul, pentru cele două mandate, şi la o pensie echivalentă cu 60% din indemnizaţia actuală.

Ex-miniştrii nu se dau la o parte

Fost ministru al apărării şi al justiţiei Victor Babiuc, trecut şi el pe la PD şi PNL, a aplicat pentru ajutorul bănesc de la parlament. Şi aceasta cu toate că, la încheierea mandatului, avea 300.000 lei în conturi, 4 terenuri şi 5 apartamente. Potrivit presei centrale, Victor Babiuc a fost acuzat de DNA de luare de mită şi abuz în serviciu pentru că ar fi fost implicat într-un schimb de terenuri între MApN şi omul de afaceri Gigi Becali. Diferenţa de preţ ar fi de aproximativ 3,3 milioane de dolari în favoarea lui Becali.

Un alt fost ministru, cu trei mandate la activ, este Rodica Stănoiu. Cu o avere de care nu se poate spune că e tocmai modestă, ea ar putea primi peste 5.000 de lei pensie de parlamentar. Fostul ministru al justiţiei deţine 5 terenuri agricole, forestiere şi intravilane, având o suprafaţă de 40 de hectare, are un apartament în Bucureşti şi o casă în Voluntari. De asemenea, Stănoiu deţine două autotursime, bijuterii şi obiecte de artă a căror valoare este estimată la 25.000 de euro. Cât priveşte conturile, la finalul mandatului ea se putea baza pe 79.000 de euro, 2.500 de dolari şi 104.000 de lei.

Încasatori din mai multe surse

Nici Sergiu Nicolaescu nu spune nu privilegiilor de parlamentar. Senatorul PSD poate cumula pensia aferentă celor patru mandate cu indemnizaţia. La acestea se adaugă conturile de 34.000 de dolari, 209.000 de euro şi 196.000 de lei. De asemenea, veniturile sale sunt completate de cei în jur de 18.000 de lei pe care-i câştigă lunar de la Media Pro Pictures.

Primul preşedinte al liberalilor din perioada postdecembristă, Radu Câmpeanu, a cerut şi el pensie parlamentară. Şi aceasta în ciuda faptului că are în conturi 900.000 de lei şi deţine 19 hectare de păşune alpină la Piatra Arsă, 9 hectare de teren agricol şi casă de vacanţă în comuna Budeasa, plus un apartament pe Calea Dorbanţi din Bucureşti.

Fostul deputat Dragoş Ujeniuc, care a făcut naveta între PNL şi PDL şi s-a întors la liberali, a fost grijuliu cu prosperitatea sa. Veniturile anuale de 700.000 de lei din avocatură, precum şi faptul că deţine trei terenuri şi trei imobile, nu l-au împiedicat să ceară pensie de parlamentar.

Fostul senator liberal Ion Basgan beneficiază şi el de pensie de la Parlament, cu toate era cunoscut printre colegii săi drept un prosper om de afaceri, fiind şi unul dintre sponsorii partidului. Potrivit declaraţiei de avere de final de mandat, în decembrie 2008, fostul parlamentar avea acţiuni în valoa re de aproape 4 milioane de lei. Basgan deţine două terenuri în Neptun (15 hectare) şi în comuna 23 August 10 hectare), un apartament în Sinaia şi unul în Predeal, două maşini şi un cont de 100.000 de lei.