Evenimentul Zilei > International > Parlamentarii iranieni strigă „Moarte Marii Britanii”, după sancţiunile impuse de Londra
Parlamentarii iranieni strigă „Moarte Marii Britanii”, după sancţiunile impuse de Londra

Parlamentarii iranieni strigă „Moarte Marii Britanii”, după sancţiunile impuse de Londra

Parlamentul iranian a votat, azi, cu o largă majoritate, pentru expulzarea ambasadorului britanic la Teheran şi reducerea relaţiilor diplomatice cu Marea Britanie, relatează CNN.

Gestul iranienilor vine după ce Londra a decis, săptămâna trecută, să impună sancţiuni băncilor iraniene, acuzându-le că faciliează programul nuclear iranian.

Postul de radio iranian a anunţat că unii parlamentari au scandat "Moarte Marii Britanii" în timpul votului. Măsura, aprobată de 87% dintre parlamentari, trebuie adoptată de Consiliul Gardienilor din Iran, care supervizează legislaţia, înainte de a intra în vigoare. "Noua lege este doar începutul", a avertizat preşedintele parlamentului, Ali Larijani.

Ambasadorul britanic la Teheran, Dominick Chilcott, care a fost numit în funcţie în urmă cu doar o lună, va fi expulzat.
Bani pentru armele nucleare
Ministerul britanic de Externe a declarat că este "regretabilă" decizia Iranului de a scădea în importanţă nivelul relaţiilor bilaterale. Legăturile dintre cele două ţări s-au înrăutăţit şi au apărut tensiuni diplomatice din cauza programului nuclear iranian.

Ministrul britanic de finanţe George Osborne a anunţat că s-au tăiat toate relaţiile financiare cu băncile iraniene, pentru că există dovezi că acestea sunt implicate în finanţarea programului nuclear.
Decizia a venit după ce un raport al AIEA sugerează că Iranul continuă să lucreze pentru a obţine arma nucleară, în timp de autorităţile de la Teheran continuă să susţină că programul lor are un scop paşnic.