Parc mobil de educaţie rutieră

Parc mobil de educaţie rutieră

Elevii din Slobozia au ocazia să înveţe regulile de circulaţie într-un parc rutier amenajat în curtea liceului de artă din municipiu.

O replică în miniatură a unei şosele urbane îi va ajuta pe micuţii până în 12 ani să ştie cum trebuie să meargă cu bicicleta pe stradă, care sunt semnificaţiile semaforului, a trecerilor de pietoni şi a indicatoarelor rutiere.

Premieră pentru România

Piesele de rezistenţă din dotarea echipamentului ce va fi folosit de Poliţie pentru educaţia rutieră a celor mici sunt zece biciclete, căştile de protecţie, opt treceri de pietoni, 60 de semne de circulaţie urbană. Nu lipsesc patru semafoare ce vor fi amplasate aşa încât micuţii biciclişti să aibă senzaţia că merg pe stradă, în plin trafic, şi nu într-un parc închis.

Aproximativ 150 de jaloane din plastic vor fi folosite pentru a semnaliza obstacolele de pe rutele ce vor fi gândite de poliţiştii rutieri. Pe platoul din curtea Liceului de Artă din Slobozia au fost vopsite traseele pentru biciclete şi s-au montat semnele de circulaţie, copiii selecţionaţi pentru prima lecţie de educaţie rutieră fiind familiarizaţi de profesori spanioli şi români cu regulile de circulaţie ce trebuie respectate pentru evitarea unor accidente.

„Parcurile de educaţie rutieră pentru cei mici funcţionează cu succes de ani de zile în ţările europene. Ne bucurăm că şi în România copiii noştri vor fi educaţi cu echipamentele şi pe programele din ţările Europei.”, a spus Călin Măndică, adjunctul IPJ Ialomiţa, la inaugurarea parcului rutier.

Donaţie de 30.000 euro

Tot echipamentul a fost donat de Academia Internaţională de Siguranţă Rutieră (IRSA) în cadrul unui parteneriat avut cu Poliţia Ialomiţa pentru monitorizarea video a traficului şi înregistrarea pe camerele radar mobile şi fixe a şoferilor care depăşesc limitele legale de viteză.

Mini-van-ul cu bicicletele şi semnele de circulaţie a fost adus special de ziua europeană pentru siguranţă rutieră de Antonio Gomez Montejano, director IRSA Spania, fiind convins că parcul va duce la scăderea numărului de accidente rutiere în care sunt implicaţi copiii.

Până la sfârşitului anului parcul rutier va funcţiona la liceul de artă din Slobozia, Primăria urmând a pune la dispoziţie un teren de 5.000 mp într-o altă locaţie, iar din primăvara anului viitor, incinta se va muta şi în alte oraşe din judeţul Ialomiţa.

Pliţiştii încearcă să încheie parteneriate cu magazinele ce comercializează biciclete pentru copii aşa încât vânzarea să se facă abia după ce micuţii prezintă un certificat eliberat după frecventarea cursurilor de educaţie în parcul rutier.

Ne puteți urmări și pe Google News