Paraziţii, doriţi de Mamaia

Paraziţii, doriţi de Mamaia

Organizatorii vor să întinerească festivalul cu trupe în vogă.

„Într-un concert de zile mari pe litoral/ Vin zece trupe pe 200 de dolari/ La cel mai mare festival piese furate se prezintă/ Dar Mamaia e prea bătrână, prea proastă să se prindă“, spun Paraziţii, în versurile piesei „Shoot Yourself“, ironizând veteranul festival de la malul mării. Ajunsă la vârsta de 38 de ani, „bunicuţa“ vrea, însă, să ia o gură de „aer proaspăt“. „Îmi doresc de câţiva ani să aduc Paraziţii la Mamaia, pentru că şi ei fac parte din peisajul muzical românesc. Si nu mă las până nu reuşesc“, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Cristian Zgabercea, preşedintele Comisiei de Organizare de la Consiliul Judeţean Constanţa, care încearcă să şteargă ştampila de „învechit“, aplicată de câţiva ani festivalului.

„Ce să facem la Mamaia? Să cântăm? Cui? Puţin respect...“, a declarat Cheloo, de la Paraziţii, la auzul veştii şi, totodată, le-a vândut şi un mic „pont“ organizatorilor: „Le sugerez nişte artificii, dacă vor să înnoiască festivalul“. Paraziţii sunt ferm convinşi că nu vor urca niciodată pe scena Teatrului de Vară (nu în cadrul festivalului, cel puţin), însă Mamaia îşi doreşte oricum o vedetă în 2008, iar organizatorii au prezentat noile „haine“ pe care festivalul le „îmbracă“ anul acesta.

„Mamaia caută o vedetă“

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru prima dată în istoria festivalului, „bunicuţa“ a cutreierat toată ţara, iar preselecţiile s-au desfăşurat în cadrul caravanei „Mamaia caută o vedetă“ (atât pentru concursul de muzică uşoară, cât şi pentru cel de folclor). Caravana a trecut prin Bucureşti şi prin mai multe oraşe importante din ţară (cum ar fi Iaşi, Craiova, Galaţi, Bacău), însă organizatorii nu au avut prea multă „căutare“, din cauza lipsei de promovare, astfel că tinerii care s-au prezentat la preselecţii nu au fost prea numeroşi.

„E prima dată când mergem prin ţară pentru a face preselecţia, iar stângăciile debutului au fost inerente“, scuză Cristian Zgabercea absenţa promovării, care, în alte cazuri („Megastar“, „Alege Asia“), a adus la preselecţii mii de tineri dornici de afirmare.

„Nu ne interesează fetele în chiloţei“

„Într-adevăr, au fost puţini tineri la preselecţie, dar buni“, completează compozitorul Viorel Gravrilă, unul dintre membrii juriului. Aflat de patru ani la „cârma“ juriului, Mădălin Voicu susţine şi el această idee: „Nu ne interesează să avem fete în chiloţei pe scenă, vrem calitate. Iar copiii ăştia pe care i-am selectat sunt foarte buni“.

Şi, „ca să nu mai rămâie repetentă şi anul acesta“ (în 2007, Proconsul a refuzat un premiu din cauza „condiţiilor mizerabile din culise“, după cum a declarat la vremea respectivă Bodo, solistul trupei), în 2008, cabinele şi toaletele de la Teatrul de Vară au fost „cosmetizate“.

„Teatrul este într-un program de reabilitare...care va începe la toamnă“, mai spune Zgabercea.

PREGĂTIRI

Buget de 33.000 de euro

Festivalul Mamaia 2008, organizat de Consiliul Judeţean Constanţa, va avea loc în perioada 18-24 august. Premiile oferite în cadrul fiecărei secţiuni sunt: 1.500 de euro (locul 1), 1.000 de euro (locul 2), 500 de euro (locul 3). Marele trofeu va fi decernat unuia dintre câştigătorii locului I la secţiunile interpretare, respectiv creaţie. În acest an, bugetul festivalului este de aproximativ 33.000 de euro. După concursul de muzică uşoară, în perioada 25-31 august, va avea loc Festivalul Mamaia „Folclor la mare... căutare“.