Teama de dictionare atinge cote mistice in randul crainicilor, reporterilor si realizatorilor TV.
Multi dintre ei par sa ia in serios un avertisment lansat in gluma: "Nu lasati scoala sa va afecteze educatia". Ii auzi vorbind si te simti melancolizat pe loc. N-au proprietatea termenilor, zambesc la fiecare fraza, fiindca asa li s-a spus la specializari, si nu-i ravaseste nicio dilema. Sunt siguri pe ei, impacati si fericiti.
Isi preiau reciproc formulele, ticurile si - evident - greselile, fara sa aiba indoieli sau curiozitati. Vorbesc prefabricat, fara nuante si prost. Nu doar discursul public ca atare, ci si simpla informare a telespectatorului se deterioreaza statornic. De multe ori mesajul plecat dinspre emitator ajunge la receptor schimbat, ciuntit sau ambiguu.
Verbul "a consulta" se numara printre victimele predilecte ale vorbitorilor de la TV. Pentru aproape toti, "a consulta" nu mai inseamna "a cere parerea cuiva" si a ajuns sa fie totuna cu "a examina". Crainicii sportivi detin suprematia in acest spatiu al confuziei.
"Dica a fost consultat de medicii italieni", ne spun dumnealor, rasturnand fara sa-si dea seama ordinea fireasca a lucrurilor. Sigur, Dica poate fi consultat de medici, dar numai in ceea ce priveste lovirea mingii cu latul sau executarea loviturilor libere.
Cand vine vorba de boli, accidentari sau operatii, Dica e cel care-i consulta pe medici, acestia din urma multumindu-se sa-l examineze. Iar ca sa pricepi asta nu-ti trebuie un doctorat in filologie, ci doar un DEX deschis la pagina potrivita.
O neplacere similara se petrece, de ani buni, cu substantivul "locatie", pe care cineva l-a transformat cu de la sine putere in sinonim al lui "loc". De ce, nu se stie. Poate fiindca englezescul "location" are si acest sens.
Rezultatul a fost o gafa pe care nu se sfiesc s-o faca, pe langa slujbasii hraniti zilnic cu perfuzii din prompter, destui oameni subtiri, de la care ai alte pretentii.
Si in cazul locatiei dictionarul te lamureste, cu conditia sa-l deschizi. Insa si aici alianta dintre comoditate si sentimentul infailibilitatii a infrant gramatica. Or, se stie ca o populatie care vorbeste neingrijit se comporta asijderea.