Bosnia nu şi-a revenit complet după războiul încheiat în 1995, dar trimite trupe de menţinere a păcii în Irak, Afganistan, Congo sau Eritreea, se arată într-o analiză AP.
Jurnaliştii agenţiei americane au urmărit cazul a trei soldaţi bosniaci: Edin Ahmetovici, Pero Budimir şi Slobodan Misanovici. Cei trei au religii şi origini diferite, Ahmetovici fiind musulman bosniac, Busimir - romano-catolic croat, iar Misanovici - ortodox sârb. În urmă cu 15 ani, ei se confruntau pe frontul sârbo-croat. Astăzi, sunt colegi de arme pe alte continente.
"Nu aş lăsa pe nicunul dintre camarazii mei în urmă. Am devenit prieteni", spune ortodoxul Misanovici, completat de Ahmetovici, care are încredere deplină în camarazii săi de acum.
"Un lucru remarcabil pentru Bosnia-Herţegovina este că tocmai armata - compusă din foşti combatanţi - este cea care îndeamnă la reconciliere", a declarat Derek Chappell, purtător de cuvânt al trupelor NATO din Bosnia. La Sarajevo, încă de află 2.000 de soldaţi NATO.
Războiul sârbo-bosniac, care a urmat dezmembrării Iugoslaviei, a fost cel mai sângeros conflict european de după cel de-al doilea război mondial. Între 1992 şi 1995, au murit peste 100.000 de oameni.