Panoul solar, risc şi beneficiu

Panoul solar, risc şi beneficiu

Produsele foarte ieftine îşi pot pierde din randament chiar şi după un an. Atenţie şi la service!

Instalarea unui panou solar pentru încălzirea apei calde menajere este rentabilă mai ales dacă nu sunt gaze naturale în zonă, spune Cătălin Caraiane, reprezentant al firmei Solar Expert.

„Sunt mulţi care spun că investiţia se recuperează în doitrei ani, dar mint. Gazul este ieftin acum şi merită să îţi montezi panou solar dacă eşti într-o zonă fără gaze, cum e Alexandria, de pildă”, a explicat Caraiane.

Potrivit acestuia, un sistem de 3.600 euro, de pildă, pentru încălzirea apei menajere (cu boiler de 300 litri şi trei panouri cu 12 tuburi solare vidate) poate fi considerat amortizat după cinci ani, comparativ cu alimentareaelectrică, sau în 15 ani, comparativ cu cea pe gaz.

„Chinezăriile”, bune un an

Cât de repede ne recuperăm investiţia depinde totuşi de ce fel de tip de sistem solar alegem şi cât de bine este dimensionat consumului real, pentru a nu funcţiona cu pierdere. De aceea, se recomandă efectuarea de către firme specializate a unei simulări pe calculator.

De asemenea, trebuie să vă gândiţi dacă vreţi apă încălzită solar tot anul sau doar pentru perioada caldă (martie-septembrie). Panourile solare din a doua categorie sunt cele mai ieftine, dar trebuie golite înainte de primul îngheţ si reumplute cu apă primăvara, inclusiv tuburile.

Dacă vă lăsaţi păcăliţi de preţurile cele mai mici, ale produselor fabricate de regulă în China, aţi putea constata că după un an aveţi probleme deja. „La panourile chinezeşti vidul din tuburi se pierde foarte uşor, astfel că nu mai reţine căldura”, explică Domiţian Covaci, marketing manager la Solariss.

De aceea, ţineţi cont de garanţia sistemului, dar şi a manoperei. Nefiind mulţi instalatori specializaţi, puteţi fi taxaţi serios. Pe de altă parte, un sistem solar care asigură şi aport la încălzirea casei poate duce la economii în perioada de iarnă de 30-45%, mai ales dacă e asociat cu încălzirea prin pardoseală.

Ne puteți urmări și pe Google News