Incompetenţa autorităţilor obstrucţionează lucrările de la Stadionul „Naţional” şi, mai nou, afectează şi buzunarele contribuabililor.

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, a anunţat ieri că nu are bani pentru a plăti şi construirea acoperişului retractabil care să acopere gazonul, lucru care înseamnă o pagubă de trei milioane de euro din banii publici. „Nu am de unde să dau acum 14 milioane de euro pentru acoperiş, hai să fim serioşi!”, a declarat, ieri, Oprescu.


Această decizie, exprimată pe un ton senin de primarul general al Bu cureştiului, schimbă radical situaţia construcţiilor de la arena care ar trebui să găzduiască finala Ligii Europa din 2012.
 
Întrucât proiectul iniţial prevede existenţa unui acoperiş retractabil, o parte din lucrările efectuate până acum vor deveni inutile, iar banii care s-au cheltuit pentru efectuarea lor vor fi pierduţi. De asemenea, arena trebuie reproiectată, lucru care implică alte costuri.

„Dacă nu ne decidem într-o săptămână, lucrările se opresc”

Mircea Raicu, viceprimarul Bucureştiului, pare ceva mai temperat decât Sorin Oprescu şi spune că se încearcă găsirea unei soluţii pentru ca proiectul iniţial să fie respectat. „Dacă vom renunţa la acoperiş, se vor irosi aproximativ trei milioane de euro. Până acum s-au făcut nişte lucrări menite să susţină varianta cu cupolă retractabilă, iar dacă renunţăm la ea, acele lucrări devin inutile. Încercăm să găsim soluţii pentru a avea totuşi acel acoperiş. Trebuie să ne decidem în maximum o săptămână dacă îl mai facem sau nu, altfel lucrările se opresc. Constructorii nu vor mai şti ce să facă”, ne-a declarat Raicu.

Pierderile care ar urma să survină în cazul în care Sorin Oprescu se hotărăşte să renunţe la acoperiş sunt confirmate şi de constructori. „Nouă nu ni s-a comunicat o decizie oficială din partea primăriei vizavi de acest subiect. El prevede acoperiş. Orice altă variantă înseamnă nişte costuri suplimentare şi pierderi semnificative. Noi am fixat deja 40 de grinzi, pe care va trebui să le distrugem dacă acoperişul retractabil nu va mai exista. E nevoie să reproiectăm şi nu este deloc uşor. Cea mai înţeleaptă hotărâre este păstrarea proiectului iniţial”, ne-a declarat Romeo Boţocan, director general la Max Bogl, firma care construieşte Stadionul „Naţional”.

„Reproiectarea va întârzia semnificativ finalizarea arenei”

Gaura de trei milioane de euro nu este singura consecinţă a incapacităţii autorităţilor de a respecta datele iniţiale ale proiectului. Renunţarea la acoperişul retractabil atrage după sine şi o întârziere a finalizării stadionului, situaţie în care România poate trăi ruşinea de a nu fi capabilă să găzduiască finala de cupă europeană din 2012. „Reproiectarea va afecta inevitabil şi termenul de finalizare al arenei. Va fi o întârziere semnificativă, care ar putea pune în pericol terminarea stadionului în timp util pentru organizarea finalei de Liga Europa”, ne-a mai declarat Romeo Boţocan.

"Proiectul actual prevede acoperiş. Orice altă variantă înseamnă costuri suplimentare şi pierderi semnificative. Reproiectarea stadionului va afecta inevitabil şi termenul de finalizare al arenei."- Romeo Boţocan, directorul general de la Max Bogl, firma care construieşte Stadionul „Naţional”

OPRESCU SFIDEAZĂ LOGICA

„Faceţi voi stadionul, că acoperişul îl punem pe urmă”

Deşi ar trebui să fie în temă cu derularea lucrărilor, Sorin Oprescu dovedeşte prin declaraţiile sale stupefiante că este total pe lângă în problema stadionului. „Faceţi voi stadionul, că acoperişul îl punem pe urmă. Întâi să-l văd gata şi apoi mai vedem dacă îi punem şi acoperiş”, a sunat afirmaţia şocantă făcută ieri de primarulx general al Capitalei.

Reprezentanţii firmei care lucrează la construcţia Stadionului „Naţional” au aflat de la reporterii EVZ despre această declaraţie şi au avut o reacţie sugestivă. „Sper că a fost o glumă a domnului primar Sorin Oprescu, altfel nu pot să-mi explic aceste cuvinte”, mai susţine acelaşi Boţocan.

Constructorii sunt şocaţi: „Nu lipim acoperişul cu scotch”

Constructorii susţin că decizia de a avea sau nu acoperiş retractabil trebuie luată cât mai curând. „Stadionul este un tot unitar. Dacă vrei să ai acoperiş, atunci se porneşte de la bază cu o anumită structură care să-l poată susţine. Nu poţi să te decizi la final, doar nu-l lipim cu scotch! Dacă primăria va decide să facem o arenă fără acoperiş şi atunci când o vom finaliza ne va spune că vrea şi cupolă retractabilă, trebuie să demolăm jumătate din stadion şi să facem altul nou! Nu are nicio logică declaraţia domnului Sorin Oprescu. Încă o dată spun, sper că nu a fost decât o glumă”, ne-a mai declarat directorul firmei Max Bogl.