Păcatele „sfântului“ Gigi

Păcatele „sfântului“ Gigi

Devenit brusc apostol al păcii şi toleranţei, Gigi Becali cere pedeapsă aspră pentru Rapid în „Scandalul bricheta“. „Drept-credinciosul“ este însă cel mai violent şi mai primitiv personaj din fotbalul românesc.

Scandalul „bricheta din Giuleşti“ i-a dat prilejul lui Gigi Becali să intre în rolul drept-credinciosului şi al omului cinstit, însetat de dreptate. „Rapid trebuie să piardă meciul cu 3-0 sută la sută! UEFA şi FIFA spun toleranţă zero la agresiuni şi discriminări“, a cerut Becali, convertit brusc în apostol al păcii. O incursiune în istoria recentă ne arată însă că omul care cere acum respectarea legilor este primul care le-a încălcat.

Ţintele preferate sunt multe şi variate: ungurii, ţiganii, ziariştii, homosexualii şi, în general, toţi cei care au avut curajul să-l deranjeze. Tabloul care se compune: un individ primitiv, xenofob şi rasist, venit - aşa cum îl descria cândva Cornel Dinu - din cavernele istoriei. EVZ vă prezintă doar câteva dintre episoadele în care Gigi Becali a intrat sub incidenţa legii „toleranţă zero faţă de agresiuni şi discriminări“, pe care o invocă acum cu nonşalanţă.

> Pe 3 noiembrie 2001 s-a întâlnit cu Malonga Parfait, realizatorul de culoare al emisiunii de satiră „Fotbal la Maxx“. Gigi l-a lovit pe Malonga, apoi a strigat: „Du-te-n morţii mă-tii! Tu mă iei pe mine la mişto, băi cioară?“. Nici Mugur Mihăescu, de la „Vacanţa Mare“, n-a scăpat mai uşor: „Băi, avortonule! Mă, homosexualule! Îţi sparg faţa, f... morţii mă-tii!“.

Ne puteți urmări și pe Google News

> Pe 3 februarie 2003, fostul oier a declanşat un atac furibund la adresa ziaristului Cristian Tudor Popescu: „Ar fi trebuit să fii împuşcat până acum. Am eu nişte treburi acum, altfel te călcam în picioare! Da’ tot am să te pedepsesc, o să plăteşti, să ţii minte asta!“.

> Laszlo Bölöni a fost numit „ungur trădător“. Nici minorităţile sexuale n-au scăpat: „Homosexualii să nu calce în Ghencea! Şi nu mai vreau nici să aud muzica lu’ homosexualu’ ăla de Freddie Mercury“.

> Acelaşi personaj a trimis bodyguarzii să-l bată pe Jean Pavel, fostul şef de galerie de la Steaua, a încurajat ironizarea „ţiganilor“ de la Rapid chiar de la staţia de amplificare a stadionului din Ghencea şi l-a apărat pe Mihai Stoica după ce acesta a lovit un suporter.

SE APROPIE SENTINŢA

Mâine se dă verdictul

Legile UEFA pe care le-a invocat Becali incriminează incidente similare cu cele petrecute în Giuleşti. Potrivit Articolului 11 din Codul Disciplinar al UEFA, trebuie sancţionate cluburile organizatoare dacă „spectatorii invadează sau încearcă să invadeze terenul de joc, aruncă obiecte şi torţe, sau dacă ordinea şi disciplina în incinta stadionului nu sunt garantate“, iar la Articolul 11 bis se menţionează pedepsele pentru discriminări. Rapid n-a mai prezentat ieri, aşa cum promiseseră toţi oficialii, „dovada“ premeditării scandalului din Giuleşti. Cazul va fi judecat mâine de Comisia de Disciplină.