Organismul poate lupta singur cu cancerul

Organismul poate lupta singur cu cancerul

Celulele organismului au capacitatea de a lupta singure împotriva cancerului, arată un studiu publicat în "Geneză şi Dezvoltare" şi citat de BBC.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Dundee, în colaborare cu colegii lor din Singapore, au demonstrat că gena p53, descoperită cu 30 de ani în urmă, are un rol important în menţinerea sănătăţii organismului. Această genă este responsabilă de procesul de autodistrugere a celulelor afectate de cancer.

Până acum, în cazul a jumătate dintre formele de cancer, gena respectivă era fie afectată, fie inactivă, iar celulele "bolnave" erau libere să se dividă.

Însă, cele mai recente cercetări efectuate asupra peştişorilor-zebre, au arătat că gena p53 produce nu doar proteina p53, deja cunoscută, ci şi o variaţie "buton de control" al moleculei - izoformă.

În mod normal, peştişorii-zebră, care prezintă aceeaşi genă p53 ca şi oamenii, pot supravieţui unei doze scăzute de radiaţii, care le afectează structura ADN-ului, datorită acestei gene, care intervine imediat şi repară distrugerile produse de radiere.

Noua descoperire dovedeşte că variaţiile genetice joacă un rol crucial în declanşarea procesului de reparare celulară efectuat de gena p53.

Ne puteți urmări și pe Google News