Evenimentul Zilei > Actualitate > Orez expirat acum un an, la vânzare
Orez expirat acum un an, la vânzare

Orez expirat acum un an, la vânzare

Pungi cu orez expirate de luni bune, ambalaje deteriorate și etichetare greșită sunt principalele nereguli care au fost găsite de către inspectorii ANPC la un control făcut recent.

Au fost retrase de la vânzare 136 de tone de orez și s-au dat amenzi în valoare de 1.524.050 de lei și 231 de avertismente.

Produse experiate la Cluj, Satu Mare, Călărași

În cadrul controlului, inspectorii ANPC au găsit orez cu data durabilității minimale depășită. Această abatere a fost  constatată în Cluj (orez expirat din 15.01.2010), Satu-Mare (orez expirat de cinci zile), Călărași (orez expirat de două luni), Vaslui (orez expirat din 25.09.2009), Mureș (orez expirat de 136 de zile), Mehedinți (orez expirat din 21.03.2009).

Etichetări greșite

Comisarii ANPC au constatat că 30% din cantitatea de orez controlată prezenta abateri de la prevederile legale privind informarea consumatorilor cum ar fi: înscrierea incompletă a denumirii sub care se vindea produsul prin lipsa menționării tipului de orez, nu era specificată clasa de calitate sau proporția de spărturi pentru produsele comercializate sub denumirea de orez. 

În plus, s-au găsit produse care aveau asocieri la denumirea de „orez” a unor termeni care induceau ideea calității superioare a produsului care, însă, nu se regăsea în calitatea reală a produsului -s-au depistat denumiri ca „selecționat”, „extra”, „clasic”, „calitate extra premium” pentru produse care în urma analizelor de laborator s-au dovedit neconforme prin prezenta unor proporții depățite de spărturi. Pe unele produse lipsea traducerea în limba română sau aceasta nu era corectă.

Inspectorii autorității au găsit și produse cu etichetarea nutrițională neconformă (– pe etichetă erau trecute vitaminele B1. B2 și Ca fără însă a fi înscrisă doza zilnică recomandată) ori produse care afeau afirmații nejustificate înscrise pe etichetă  precum „bogat în fosfor”, ”bogat în proteină”, „fără colesterol”, „bogat în magneziu”.

136 de tone de orez, retrase de la vânzare

Au fost controlați 932 operatori economici, 710 dintre aceștia prezentând abateri de la prevederile legale. Au fost verificate peste 366.919 kg de produse comercializate sub denumirea de orez, constâtandu-se că 136.032 de kg nu se încadrau în prevederile actelor normative în vigoare.
În urma analizelor de laborator 55 de eșantioane de orez din cele 94 prelevate, nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.
Ca urmare a deficiențelor constatate, comisarii ANPC au oprit de la comercializare peste 136. 000 de kg de produse, în valoare de 617.200 de lei, care erau comercializate sub denumirea înșelătoare de orez. Au fost aplicate 479 de amenzi contravenționale însumând 1.524.050 lei și 231 de avertismente.

SFATURI DE LA EXPERȚI

Citiți cu atenție etichetele produselor

  • Acordați o atenție deosebită la cumpărarea diferitelor sortimente de orez și, dacă este posibil, apreciați calitatea produsului prin intermediul spațiilor transparente ale ambalajului;
  • Citiți cu atenție informațiile înscrise pe eticheta/ambalaj sau solicitați vânzătorului informații suplimentare privind produsul pe care doriți să-l cumpărați, astfel încât acesta să corespundă dorințelor voastră;
  • În cazul în care pe ambalaj apare denumirea „brizură de orez” sau „spărtură de orez”, aceasta reprezintă faptul că produsul este constituit din boabe sparte de orez sau amestec de boabe sparte și boabe întregi de orez, denumire care nu implică faptul că produsul nu este comestibil, dar este unul inferior din punct de vedere al calității;
  • Refuzați sortimentele de orez care sunt prezentate într-un ambalaj necorespunzator şi care nu asigură integritatea produsului;
  • Urmăriți modul de etichetare al diferitelor sortimente de orez și  nu achiziționați produse neetichetate.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: