Operatorii spun ca nu poate fi vorba de asa ceva atata vreme cat Cosmote a reusit in numai doi ani sa acapareze 15% din piata.
Nivelul concurentei in industria de telefonie mobila autohtona este scazut si exista indicii care sugereaza ca este oportuna investigarea unei posibile pozitii dominante colective a celor doi mari operatori de pe aceasta piata, Orange si Vodafone, a anuntat ieri presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu.
„Analizele au evidentiat nivelul ridicat de concentrare a pietei de telefonie mobila, stabilitatea cotelor de piata, nivelul ridicat al barierelor la intrare, similaritatile de comportament si omogenitatea ofertelor celor doi mari operatori si nivelurile semnificativ mai mari de profitabilitate in raport cu competitorii lor de pe acelasi segment si chiar cu subsidiarele din alte state ale acelorasi grupuri”, a afirmat Georgescu.
Seful ANRCTI a continuat spunand ca aceasta situatie a dus la un grad nesatisfacator al inovatiei in acest domeniu, la o fluiditate efectiva scazuta a pietei, la niveluri relativ ridicate ale preturilor cu amanuntul si la o transparenta redusa a acestora.
Cei doi operatori se apara
„Declaratiile dlui Georgescu se bazeaza pe un studiu al unei firme de consultanta angajata de ANRCTI care a analizat date de anul trecut. Intre timp, piata a evoluat spectaculos, iar cresterea Cosmote demonstreaza caracterul competitiv al pietei de telefonie mobila din Romania. In conditiile in care un operator reuseste sa detina 15a din piata in mai putin de doi ani este clar ca nu putem vorbi de pozitii de dominanta colectiva”, ne-a declarat Dorin Odiatiu - Head of Wholesale, International and Regulatory Affairs la Orange Romania.
Si Vodafone a luat pozitie vizavi de anuntul ANRCTI. „Relansarea celui de-al treilea operator GSM a aratat, o data in plus, ca exista o competitie reala pe piata de comunicatii mobile din Romania, dar si potential de crestere pentru noii jucatori. De asemenea, dupa cum se poate constata, preturile cu amanuntul pentru serviciile de telefonie mobila din Romania sunt printre cele mai scazute din Europa, iar ofertele primilor doi operatori sunt departe de a fi omogene”, ne-au declarat oficialii companiei.
In privinta gradului de inovatie, Vodafone Romania spune ca a introdus servicile 3G pe piata romaneasca inca din 2005, iar lansarea serviciilor 3G broadband a urmat doar la cateva luni dupa piete vest-europene dezvoltate, cum ar fi Germania, Marea Britanie, Italia sau Spania.
REZULTATE Grupul Vodafone face bani „frumosi” pe piata locala Reprezentantii Vodafone Romania au anuntat ieri ca profitul operational al companiei a crescut in primul semestru fiscal, incheiat la 30 septembrie de aceasta companie, cu 21,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 391,67 milioane de dolari, iar veniturile din servicii au urcat cu 23,1%, ajungand la 776,44 milioane de dolari. Astfel, divizia locala a inregistrat unele dintre cele mai bune rezultate din grupul Vodafone. In prima jumatate a anului fiscal, numarul de clienti ai companiei a urcat cu 625.514, ajungand la un total de 8,579 de milioane.
Lider pe piata de telefonie mobila autohtona din punct de vedere al numarului de utilizatori este Orange - 9,31 milioane de clienti.
Pe piata mai activeaza Cosmote, care a anuntat in urma cu cateva saptamani ca a atins cifra de trei milioane de utilizatori, si Telemobil (Zapp) care are peste 500.000 de abonati.