Opt ciudăţenii ale corpului uman

Opt ciudăţenii ale corpului uman

De ce apar şi cum scapi de "îngheţarea creierului", membre amorţite, sughiţ şi ameţeli bruşte.

Corpul uman are o serie de reacţii de apărare sau auto-protecţie, care ne pot părea ciudate, însă fiecare dintre ele are o explicaţie logică. Corpul ne transmite semnale importante cărora trebuie să le dăm importanţă şi să le cunoaştem atât cauzele cât şi rezolvările.   1. "Îngheţarea" creierului De câte ori, nu ai muşcat cu poftă dintr-o îngheţată sau ai luat o înghiţitură serioasă de suc rece ca gheaţa? Imediat după aceea simţi că parcă îţi "îngheaţă" de-a dreptul  creierul. Durerile de cap, date de alimentele foarte reci pe care le mâncăm, se declanşează atunci când temperatura scăzută este resimţită şi de nervii ce se află în cerul gurii. Aceşti nervi declaşează dilatarea vaselor de sânge din partea din faţă a capului. Singura soluţie pentru a nu resimţi dureri de cap este evitarea alimentelor foarte reci sau înghiţiturile foarte mici.   2. Transpiraţia excesivă Este o problemă frecvent întâlnită. Mulţi oameni, complet sănătoşi, transpiră din abundenţă. Este neplăcută din punct de vizual imaginea unui om care transpiră, însă există destul rezolvări pentru această problemă: de la antiprespirante, în special cele care conţin şi clorură de aluminiu, la injecţii cu botox, medicamente administrate pe cale orală, curenţi electrici de intensitate mică sau chiar intervenţii chirurghicale. Unele persoane transpiră excesiv în zona feţei, frecvente sunt cazurile celor cărora le transpiră palmele sau tălpile.   3. Ameţeli care  apar pe neaştepate Chiar dacă n-ai băut şi nici nu eşti foarte obosit, simţi că se învârteşte camera cu tine. Ameţelile sunt uneori cauzate de problemele urechii interne sau leziuni ale nervilor.

O ameţeală puternică poate dura minute bune sau chiar ore. Ameţelile mai serioase care pot apărea, se pot manifesta chiar prin pierderea auzului, un sentiment de disconfort, mişcări neobişnuite ale ochilor. Pentru tratarea ameţelilor, trebuie identificată mai întâi, cu precizie, cauza.   4. Amorţeala mâinilor sau picioarelor Această senzaţie temporară, dar sâcâitoare, este cauzată de o presiune constantă asupra nervilor, presiune care îi pune în imposibilitatea de a transmite mesaje către creier. Rezolvarea e simplă: nu sta prea mult în acelaşi loc fără să te mişti din când în când. În momentul în care presiunea de pe nerv este eliberată, senzaţie de "furnicături" sau înţepături este normală.   5. Sughiţ de la înghiţituri prea mari, alcool sau aer Serie de contracţii incotrolabile ale diafragmei, sughiţul poate fi cauzat de: mâncatul prea repede sau cu înghiţituri prea mari, consumul exagerat de alcool sau "înghiţirea" aerului. În general, sughiţul dispare de la sine, însă pot fi încercat şi anumite remedii populare - respiraţi gradat, beţi apă stând cu capul în jos, respiraţi într-o pungă.   6. Urechi care "pocnesc" În călătoriile cu avionul sau cu maşina, dacă se trece rapid de la o altitudine la alta, ni se înfundă urechile şi din când în când "pocnesc". Acest fenomen se datorează egalizării de presiune între interiorul urechii şi exterior. Pentru a scăpa mai repede de pocnituri, vă puteţi ţine de nas şi suflaţi uşor, mestecaţi gumă de mestecat sau căscaţi.   7. Cârceii Aceste spasme musculare dureroase pot dura de la câteva secunde până la câteva minute bune. În general sunt cauzate de suprasolicitarea muşchilor, deshidratare, iritaţii nervoase, nivelul scăzut al anumitor minerale din corp. Pentru a scăpa mai repede de dureri nu este recomandat reapusul ci, din contră, trebuie efectuate mişcări uşoare ale piciorului.

8. Ceara din urechi Cerumenul protejează de infecţii şi păstrează urechile sănătoase. În încercarea de a curăţa urechea foarte bine, de cele mai multe ori se poate întâmpla să ne provocăm răni care să ne afecteze auzul sau ne provoacă mâncărimi.

Totuşi, este recomandată chiar şi folosirea beţişoarelor de urechi din când în când. "E civilizat să folosim beţişoarele, fără să se insiste prea mult. În ceara moale se vor fixa particulele mari de impurităţi din atmosferă, astfel încât să nu ajungă la timpan", ne sfătuieşte medicul primar ORL Elena Latcan de la Centrul medical PRAIN din Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News