Oprescu şi Iliescu, aliaţi contra lui Geoană

Oprescu şi Iliescu, aliaţi contra lui Geoană

Sorin Oprescu şi Ion Iliescu s-au înţeles să-şi declare susţinerea pentru Crin Antonescu. Astfel, cei doi vor să discrediteze candidatura lui Mircea Geoană la preşedinţie.

Sorin Oprescu, imediat după Ion Iliescu, a intrat în corul susţinătorilor lui Crin Antonescu la preşedinţia României. Spre iritarea lui Mircea Geoană, candidatul PSD, primarul general al Capitalei şi-a declarat ieri sprijinul faţă de liderul liberal şi a precizat încă o dată că nu va candida la şefia ţării. Potrivit unor surse din PSD, Oprescu a ieşit cu aceste declaraţii la sugestia lui Ion Iliescu, planul fiind tocmai acela de a-l enerva pe Mircea Geoană şi de a-i sabota candidatura la pre zidenţiale.

„Am spus-o pe faţă că mi-e prieten. Pentru că nu e corupt, nu e derbedeu, e băiat deştept şi onest. Într-un cuvânt, un om de caracter. Atunci cum să nu mă bucur şi cum să nu mă duc şi în campanie să-l sprijin cu toată deschiderea? Cum să nu fiu acolo, lângă el, când are nevoie de mine?”, a afirmat Sorin Oprescu într-un interviu pentru ziarul „Gândul”.

Declaraţia pe care a făcut-o primarul general vine imediat după un elogiu emanat de Ion Iliescu. El a salutat alegerea lui Crin - „un nobil intelectual” ca lider al PNL şi poziţionarea acestuia în postura de candidat liberal pentru preşedinţie. „Mi l-aş fi dorit în PSD”, s-a destăinuit Iliescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce Crin este susţinut în PSD

Această declaraţie făcută de Iliescu, precum şi cea a lui Sorin Oprescu fac parte dintr-un scenariu care urmăreşte iritarea lui Mircea Geoană şi discreditarea candidaturii sale la preşedinţia României. Anunţându-şi preferinţa pentru Crin Antonescu, şi Iliescu, şi Oprescu semnalizează că liderul PSD nu se bucură de întreaga susţinere a social-democraţilor şi a „sateliţilor” lor.

Despre Ion Iliescu se ştie că este departe de a fi un susţinător al candidaturii lui Geoană la preşedinţie. Recent el şi-a făcut explicit cunoscută preferinţa: „Adrian Năstase este cel mai puternic contracandidat al lui Traian Băsescu”. Dincolo de preferinţele personale, Iliescu se pare că nu poate trece peste faptul că Geoană l-a învins în urmă cu patru ani în competiţia pentru şefia PSD. Ca şi el, şi Sorin Oprescu are să-i plătească nişte poliţe lui Mircea Geoană. Ultima este de vara trecută, când acesta i-a blocat candidatura la Primăria Capitalei, determinându-l astfel să meargă „independent”.

Patriciu intră şi el în campanie

Omul de afaceri liberal Dinu Patriciu a declarat luni seară, la TVR, că noul preşedinte al PNL îl poate învinge pe Traian Băsescu, poate impune un guvern liberal şi dă formaţiunii o imagine mai apropiată de liberalism decât cea din ultimii patru ani.

„Cred că PNL are nevoie de o schimbare, de o figură nouă, atunci când starea lui s-a schimbat - de la putere în opoziţie”, şi-a argumentat Patriciu preferinţa pentru Antonescu, recunoscând că l-a votat ca preşedinte al PNL. El a povestit că a avut o discuţie cu Antonescu, la Congres, prilej cu care şi-a exprimat convingerea asupra unor „aspecte manageriale” ale modului în care un partid trebuie să „funcţioneze”, anume pe o „structură managerială eficientă”, iar nu prin „tot felul de sfaturi ale bătrânilor” în care întâlnesc 20-30 de oameni. (A contribuit Romulus Georgescu)