Evenimentul Zilei > Actualitate > Oprescu, la şedinţa de guvern pentru Sala Polivalentă, datoriile RADET şi Metrorex
Oprescu, la şedinţa de guvern pentru Sala Polivalentă, datoriile RADET şi Metrorex

Oprescu, la şedinţa de guvern pentru Sala Polivalentă, datoriile RADET şi Metrorex

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost invitat la şedinţa de miercuri a Guvernului pentru discuţii privind începerea lucrărilor la Sala Polivalentă, creionată de fostul ministrul al Dezvoltării-Elena Udrea, datoriile regiei locale de distribuţie a energiei termică (RADET) şi situaţia Metrorex, a anunţat premierul Victor Ponta. În cadrul şedinţei, Executivul a decis stergerea panalităţilor acumulate de RADET la ELCEN, dar şi trecerea metroului la Primărie. Totuşi, Guvernul va fi cel care va acorda subvenţia la metrou şi va continua investiţile începute de Metrorex.

UPDATE. Guvernul şi Primăria Capitalei au convenit anularea penalităţilor RADET şi transferul Metrorex
Anularea penalităţilor acumulate de RADET faţă de Elcen, preluarea de către Primăria Capitalei a companiei Metrorex şi a unui teren, reprezentând aproape integral suprafaţa Parcului Lia Manoliu, pentru construcţia noii săli polivalente sunt decizii adoptate de Guvern, în prezenţa primarului general.
La finalul şedinţei, premierul Victor Ponta a anunţat că Executivul a mai avizat trecerea unui teren din administrarea Ministerului Educaţiei în cea a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, pe care va fi construită o nouă sală polivalentă. Potrivit primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, terenul reprezintă "aproape tot Parcul Lia Manoliu".
Guvernul a mai decis anularea penalităţilor istorice acumulate de RADET faţă de Elcen, urmând ca cele două unităţi să fie unificate, astfel încât activităţile de producţie şi distribuiţie să fie integrate.
În cazul Metrorex, premierul a arătat că discuţia avută în Guvern cu primarul general privind preluarea metroului de către municipalitate a depăşit "zona de principiu" şi a asigurat că statul va asigura în continuare subvenţii şi derularea investiţiilor deja începute, precum noul tronson către Drumul Taberei.
Autoritatea Metropolitană de Transport va trece în subordinea primăriei odată cu Metrorex, intenţia fiind de a se introduce un bilet unic pentru toate mijloacele de transport. Regia locală de transport funcţionează deja în subordinea Primăriei Generale.
„În partea a doua a şedinţei de Guvern l-am invitat pe primarul general, domnul Oprescu, la şedinţă. Sunt câteva teme importante care privesc colaborarea între Guvern şi autoritatea locală, fie că e vorba de Sala Polivalentă pe care, în sfârşit, o începem, fie că e vorba de problema RADET, de metrou, e vorba de tot sprijinul pe care îl dau din toată inima nu doar pentru primarul general Sorin Oprescu, ci pentru locuitorii Bucureştiului. Bucureştiul, în 20 de ani, a avut mereu necazul de a pica între bătălii, între guverne, între miniştri, între primari, între consilii generale”, a afirmat Ponta la începutul şedinţei.
În opinia sa, există în acest moment „o şansă extraordinară” pentru ca Guvernul să sprijine un primar general deoarece acesta are în spate un consiliu care îl sprijină.
Pe de altă parte, premierul l-a atacat pe fostul edil al Capitalei, Adriean Videanu, acuzându-l că a îndatorat Bucureştiul.
Pe agenda şedinţei de guvern de astăzi era trecut şi discutarea un memorandum prin care reprezentanţii statului în Adunarea Generală a Acţionarilor Electroctrocentrale Bucureşti (ELCEN) sunt mandataţi să dispună măsuri în vederea negocierii termenilor şi condiţiilor în care societatea va anula penalităţile calculate pentru neplata şi/sau plata cu întârziere de către RADET a obligaţiilor contractuale.
Premierul a declarat, la sfârşitul şedinţei de Guvern, miercuri că a discutat cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, care a luat parte la şedinţa de guvern, despre necesitatea de a transfera metroul din administrarea Ministerului Transportului la Primăria Bucureştiului şi a afirmat că Executivul va sprijini investiţiile destinate metroului.
„Am rediscutat dorinţa Guvernului de a intra în normalitate referitor la metrou. Toate marile capitale au în administrare metroul, numai la noi metroul este la Ministerul Transporturilor. Locul potrivit pentru administrarea metroului este la primăria Capitalei”, a spus Victor Ponta. El a ţinut să precizeze că acest transfer nu înseamnă că Executivul „pune metroul în braţele primarului Capitalei”. Premierul a afirmat că Executivul va sprijini investiţiile destinate metroului. În opinia sa, Primăria – şi nu miniştrii – trebuie să administreze corect metroul, să elaboreze o strategie de dezvoltare a acestuia.
Potrivit unor surse guvernamentale, Executivul analizează unificarea ELCEN-ului cu RADET. ELCEN vinde energia termică către RADET la un preţ reglementat de ANRE, după care regia o livrează consumatorului final. Datoriile curente ale RADET către ELCEN sunt de circa 1 miliard de lei, la care se adaugă penalităţi de 1,1 miliarde de lei, datorie acumulată pe parcursul a 15 ani. Din cauza neîncasării sumelor de la RADET, ELCEN nu şi-a achitat datoriile către toţi furnizorii de materie primă.
ELCEN este controlată de compania de stat Termoelectrica, iar RADET funcţionează în subordinea Primăriei Capitalei. În acest moment, Primăria încearcă să soluţioneze problema datoriilor RADET prin cererea adrestă Guvernului de a şterge penalităţile. 
Oprescu face sală polivalentă pe planurile lui Udrea
Sala Polivalentă ar urma să fie construită de Primăria Municipiului Bucureşti, dar pe planurile Companiei Naţionale de Investiţii. Oprescu va trebui să renunţe la visul său, de a ridica o Polivalentă asemănătoare cu Opera din Sidney, în zona Esplanada.
„Am aprobat prin Hotărâre de Guvern trecerea terenului de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în domeniul public al Municipiului Bucureşti şi în administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Există de altfel un studiu de fezabilitate şi un proiect făcut de Compania Naţională de Investiţii. Sala Polivalentă o va construi Primăria Municipiului Bucureşti cu sprijinul guvernului" – a declarat Victor Ponta, la sfârşitul şedinţei de guvern de miercuri.
Compania Naţională de Investiţii are într-adevăr, un studiu de fezabilitate făcut din vremea când la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale, în subordinea căruia activează, se afla Elena Udrea. În luna iunie anul trecut, Udrea anunţa că această sală polivalentă va fi ridicată pe un teren situat în Complexul Sportiv Naţional "Lia Manoliu", în zona patinoarului Flamaropol, care ar fi fost pus la dispoziţie cu titlu gratuit Ministerului Dezvoltării de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
De altfel, în luna august 2011, guvernul Boc aproba indicatorii tehnico-economici ai sălii de sport multifuncţionale care urma să fie construită în cadrul complexului sportiv "Lia Manoliu", cu o capacitate de 16.000 de locuri şi costuri estimate la 260 milioane lei (circa 60 milioane euro).

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: