Conform mărturiilor celor care i-au furnizat informații fostului lider al opoziției ruse, numeroși soldați ruși au fost uciși în luptele din Ucraina, în special în august 2014 și în perioada ianuarie-februarie 2015.

Astfel, vara trecută cel puțin 150 de soldați ruși și-ar fi pierdut viața pe frontul ucrainean, unde soldați din trupele regulate ale armatei ruse ar fi fost trimiși pentru a împiedica trupele ucrainene să recucerească teritoriile controlate de separatiștii proruși.

Familiile celor decedați ar fi primit din partea statului rus o compensație peste 50.000 de dolari în schimbul unui angajament scris că nu vor vorbi despre moartea soldaților ce este considerată secret de stat, astfel că dezvăluirea acestei informații implică urmărirea penală.

De asemenea, încă cel puțin 70 de soldați ruși ar fi fost uciși anul acesta în Ucraina. Dar, spre deosebire de situația de anul trecut, acum militarii ruși au fost trimiși în Ucraina ca "voluntari", pentru ca Ministerul rus al Apărării să fie exonerat de orice responsabilitate față de ei. În consecință, nici familiile celor uciși în lupte nu au mai primit vreo compensație bănească și unele au decis să contacteze opoziția rusă condusă de Nemțov, notează Agerpres.

Moscova neagă faptul că ar fi angajată în vreun fel în susținerea separatiștilor prorusi din provinciile secesioniste ucrainene Donețk și Lugansk.