Aceasta este una dintre concluziile raportului "Cum muncesc parlamentarii" realizat de Institutul pentru Politici Publice. Astfel că, 31% dintre deciziile de la Camera Deputaţilor şi 38% de la Senat au fost adoptate prin consensul tuturor partidelor.
„Începând din 2007, observăm o creştere a susţinerii partidelor de opoziţie: PSD şi PC pentru guvernul PNL-UDMR. PSD a votat alături de guvern, deci de PNL şi diferit de PDL, partid de opoziţie, într -o proporţie de 27,85%”, arată raportul IPP.
Astfel că, PDL a votat de 82 de ori diferit de celelalte grupuri parlamentare din Camera Deputaţilor, în timp ce PRM a votat altfel de 31 de ori, PSD de 27 de ori, UDMR de cinci ori, PNL şi PC de trei ori. La Senat, cifrele arată că PRM a votat diferit de 44 de ori, PDL de 40 de ori, UDMR de şase ori, PNL de patru ori, PC de două ori şi PSD doar o dată.
Din datele acestea rezultă poziţionarea ca opoziţie constantă a PDL şi a PRM şi mai puţin a PC şi PSD, care se presupun a fi şi ele în opoziţie faţă de puterea reprezentată de PNL şi UDMR.
PDL, cele mai puţine alianţe
În condiţiile în care, alegerile parlamentare se apropie, IPP a prezentat relaţiile dintre cele mai importante partide de pe scena politică românească: PDL, PSD, PNL.
Cifrele arată că PDL a format foarte puţine alianţe în această sesiune parlamentară, atât cu partidul de guvernământ cât şi cu PSD. La Camera Deputaţilor rata coalizării la vot dintre PDL şi PNL a scăzut cu peste 37 de puncte procentuale, în timp ce la Senat această scădere înregistrează 20 de procente.
Pentru a exemplifica alianţele parlamentare, IPP a dat ca exemplu una dintre cele mai importante legi adoptate în această sesiune parlamentară, Legea pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului.
„În mod surprinzător pentru un text de o asemenea importanţă, el a trecut tacit de Senat. Însă Comisia sesizată pentru raportul de fond a fost o Comisie Specială, comună celor două Camere, care lucrează însă pentru trasarea colegiilor uninominale şi în vacanţa parlamentară”, se arată în raportul IPP.
În timpul lucrărilor Comisiei toate articolele legii, cu excepţia titlurilor, au suferit amendamente. Au fost admise amendamentele depuse de Mihai Voicu (PNL), Anghel Stanciu (PSD) şi Marton Arpad (UDMR) şi respinse amendamentele unui grup de deputaţi şi senatori PSD, care compleau legea cu prevederi privitoare la alegerile locale. În plen, conform stenogramei de şedinţă, dezbaterile s-au purtat în jurul solicitărilor UDMR de a introduce un sistem compensatoriu de proporţionalitate, prin care să se asigure în continuarea reprezentarea cu aceeaşi pondere ca şi până acum a minorităţii maghiare.
În cazul acestei legi, votată în 4 martie 2008, PRM s-a opus categoric şi împotrivă, cel al UDMR s-a abţinut, în timp ce celelalte partide au votat pentru. „Este remarcabil procentul mare al absenţilor: 21,2% pentru un proiect de lege atât de important, dar şi faptul că disciplina votului a fost foarte puternică. Doar doi deputaţi, PSD-istul Vasile Cosmin Nicula şi PDL-istul Daniel Ionescu au votat altfel decât colegii lor de partid, prin abţinere”, a conchis IPP.
CITIŢI ŞI:
Buruiană şi Vadim, absenţii Parlamentului
(15:14)