Evenimentul Zilei > International > ONU: Israelul a încălcat legislaţia internaţională când a atacat convoiul turc
ONU: Israelul a încălcat legislaţia internaţională când a atacat convoiul turc

ONU: Israelul a încălcat legislaţia internaţională când a atacat convoiul turc

Statul evreu a încălcat normele dreptului internaţional când a decis, pe 31 mai, să intercepteze cele şase nave sub pavilion turc care transportau ajutor umanitar către Fâşia Gaza, a concluzionat miercuri Consiliul Pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite.

Mai mult, raportul redactat de trei experţi internaţionali în drepturile omului menţionează că există dovezi concrete în baza cărora Israelul poate fi tras la răspundere pentru operaţiunea soldată cu moartea a nouă activişti turci. „Există dovezi clare care permit demararea de proceduri judiciare pentru următoarele infracţiuni: crimă cu premeditare, tortură sau tratamente inumane aplicate cu scopul de a provoca deliberat suferinţă sau răni grave”, se arată în raportul care va fi prezentat luni în plenul consiliului. „Autorii celor mai grave cime erau mascaţi şi nu pot fi identificaţi decât cu ajutorul autorităţilor israeliene”, adaugă textul.
Israelul a respins concluziile anchetei internaţionale aprobate pe 2 iunie de consiliul cu sediul la Geneva. „Raportul este parţial şi partizan, precum organizaţia care l-a produs”, a replicat ministerul israelian de Externe. „Israelul este un stat democratic care respectă legile internaţionale şi, când este cazul, demarează propriile anchete”, a subliniat diplomaţia de la Ierusalim, citată de „Haaretz”.
Concluzii dure
Textul, care urmează să fie prezentat integral luni celor 47 de delegaţi din cadrul consiliului, detaliază concluziile. „Împrejurările în care au murit cel puţin şase pasageri ne duc cu gândul la un tip de execuţie extrajudiciară, arbitrară şi sumară” iar „comportamentul forţelor armate israeliene relevă un nivel inacceptabil de brutalitate”, au conchis cei trei experţi. Nu numai că Israelul a acţionat disproporţionat, dar a recurs şi la un grad de violenţă total inutil, se mai arată în raport.
Statul evreu a suţinut, în iulie, în faţa consiliului, că este dreptul său de a recurge la represalii împotriva oricărei nave care încearcă să spargă blocada impusă Fâşiei Gaza. Argumentul invocat atunci de Israel a fost respins însă de experţii ONU în raportul publicat ieri. „Blocada contravine legilor iar pe 31 mai se manifesta o criză umanitară în Fâşia Gaza”, au replicat aceştia.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: