Omul care a făcut din gripa aviară o afacere de familie, repus în funcţie

Omul care a făcut din gripa aviară o afacere de familie, repus în funcţie

La Autoritatea Sanitară Veterinară a fost readus omul care a transformat gripa aviară şi pesta porcină într-o afacere de familie cu iz penal.

Saptămâna trecută, la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) s-a făcut o numire extrem de controversată. Director general al Direcţiei Generale Sanitare Veterinare a fost desemnat Ştefan Nicolae, fost şef al Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală şi poreclit "părintele aviarei". Este vorba de omul care, împreună cu fiul său, Bogdan, a transformat epidemiile de gripă aviară şi pestă porcină din ultimi ani în afacere de familie.

Tandemul tată-fiu a stors bugetul de stat cu sume de ordinul zecilor de milioane de euro, primul stabilind strategia naţională de luptă cu bolile, iar celălalt importând în România produsele de combatere a lor.

Activitatea celor doi a făcut obiectul mai multor dosare penale deschise la Parchetul General şi la DNA. Procurorii anticorupţie mai au încă în lucru unul dintre acestea, însă cauza nu a fost trimisă la instanţă dintr-un motiv ştiut doar de anchetatori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Singurul liberal din guvernul lui Emil Boc

Numirea lui Ştefan Nicolae pe această funcţie-cheie din Autoritate a fost făcută de singurul liberal de rang înalt din guvernul Boc. Este vorba de secretarul de stat Radu Roatiş, preşedintele ANSVSA. Acesta din urmă a câştigat procesul în care a contestat actul de demitere din funcţie, iar instanţa l-a repus în drepturi. Surprinzător, Radu Roatiş a fost lăsat preşedinte la ANSVSA, deşi acesta este unul dintre fruntaşii Partidului Naţional Liberal.

La rândul său, Roatiş încearcă acum formarea nucleului liberal care funcţiona acolo pe vremea sa. Prima măsură a acestuia a fost readucerea în Autoritate a lui Ştefan Nicolae, tras pe linie moartă imediat după intrarea la guvernare a PDL-ului. Nicolae a fost numit director general interimar, fentându-se astfel procedura de concurs pe post. Un concurs ar fi presupus probabil o expunere mult prea mare, agitaţia creată pe seama sa neconvenind conducerii ANSVSA.

Familia Nicolae a fost practic recompensată prin această numire pentru importantele servicii financiare aduse partidului liberal. În ultima campanie elec torală, firma Omnivet Impex SRL, patronată de fiul directorului Ştefan Nicolae, Bogdan, a finanţat liberalii cu aproape 1 miliard de lei vechi, conform Monitorului Oficial.

Dosare penale pe bandă rulantă

Bogdan Nicolae, fiul actualului director, a fost anchetat în mai multe dosare penale, alături de tatăl său. În principiu, modul de operare al familiei Nicolae era extrem de simplu. Tatăl elabora strategia naţională de combatere a bolilor animale, în care avea grijă să fie cuprinse şi cele pentru care firma fiului importa medicamente. Urma apoi un simulacru de licitaţie, organizat la Institutul de Sănătate Animală, adică exact acolo unde director general era tatăl.

Au fost cazuri în care chiar şi procedura de licitaţie a fost sărită, achiziţia făcându-se prin încredinţare directă. Toate acestea au ajuns pe masa procurorilor, care au stabilit prejudicii de sute de mii de euro.

PROFIL

Directorul Nicolae Ştefan este un personaj controversat

Fostul şef al Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, Ştefan Nicolae, a fost tras pe linie moartă în momentul în care la ANSVSA a fost numit PDL-istul Marian Zlotea. La decizia de înlăturare a sa din funcţie au cântărit mult şi dosarele penale deschise pe numele acestuia. Pentru că procuratura trenează de multă vreme trimiterea lui Nicolae în instanţă, conducerea ANSVSA nu a putut să aplice direct suspendarea lui Nicolae. Aşa că acesta a fost doar mutat în diverse funcţii mai puţin importante. Tot ce s-a reuşit în acest fel a fost înlăturarea sa de la sistemul de făcut bani pe seama bolilor animale.

Reactivarea sa pe o funcţie chiar mai importantă, făcută de liberalul Radu Roatiş, a avut loc săptămâna trecută. Contactat telefonic, preşedintele ANSVSA ne-a explicat că "postul era gol ca urmare a schimbărilor din instituţie, motiv pentru care lam numit pe dl Nicolae interimar".

În ceea ce priveşte dosarele penale deschise pe numele acestuia, Roatiş este de părere că mersul lor nu va fi influenţat de această numire. "Procurorii ar trebui să fie cei care să ceară suspendarea sa, în cazul în care consideră oportun aşa ceva."

AFACERE. Tandemul lui Nicolae cu fiul său a adus multe milioane de euro în conturile familiei