Unii sunt de părere că orașele plutitoare ar putea soluționa multe din problemele omului modern. Și chiar mai curând decât bănuim. Potrivit organizației care susține acest proiect și care vrea să înceapă construirea primei așezări umane plutitaore, The Seasteading Institute, orașele pe apă ar putea deveni locuibile în aproximativ 5-10 ani. Un concurs de design – Floating City Project – este deja în plină desfășurare. Câștigătorul va fi desemnat în luna august a acestui an. Iată câteva dintre propuneri:

Orașul nufăr – proiectat pentru a face față creșterii nivelului apei oceanelor, orașul nufăr poate naviga sau staționa în apropierea coastelor. Va produce singur energia de care vor avea nevoie cei aproximativ 50.000 de locuitori pe care îi poate găzdui.

Insula plutitoare – China, țara cea mai populată de pe glob, este serios preocupată de habitatul generațiilor viitoare. O companie chineză propune o insulă artificială plutitoare care să includă zone pentru culturile agricole și de pescuit.

Silt Lake City – proiectul se referă la așezări de uscat dar care nu vor mai fi afectate de inundații. Aceste „hydropolis-uri” vor fi capabile să se ridice deasupra valului și plutească ori de câte ori este nevoie.  

Arca lui Noe –  special pentru omenirea post-apocaliptică. Proiectată de doi designeri din Serbia, arca va avea un zid înalt de 64 de metri care să-i apere pe locuitori de vânturile puternice. Sunt prevăzute, bineînțeles, și spații pentru animale.