Astfel, o garsonieră confort I situată în zona centrală a oraşului se vindea cu 40.000 în urmă cu trei săptămâni, iar acum preţul a scăzut la 35.000 de euro. „Am nevoie urgentă de bani şi, pentru că nu am reuşit să o vând, am scăzut preţul“, mărturiseşte Nelu Costache, proprietarul unei garsoniere din centrul Ploieştiului.

Şi apartamentele, în special cele din blocurile construite în anii ’70-’80, s-au ieftinit în medie cu 10%. Chiar şi aşa, numărul clienţilor interesaţi nu este prea mare. „Nu cumpăr acum pentru că preţurile scad de la o săptămână la alta. Prefer să mai stau cu chirie câteva luni decât să mă trezesc că am pierdut foarte mulţi bani“, spune Artur Comănescu.

De altfel, şi reprezentanţii agenţiilor imobiliare vorbesc despre un blocaj al pieţei. „Era de aşteptat să se întâmple acest lucru, pentru că pretenţiile vânzătorilor ajunseseră de-a dreptul exagerate. Nu era logic să ceri pentru un metru pătrat de apartament de bloc vechi, situat la periferie, peste 1.300 de euro“, consideră Dragoş Stoica, reprezentantul agenţiei imobiliare Carino Ploieşti.

Pe de altă parte, pentru a-şi atrage clienţii, proprietarii includ în preţul de vânzare şi mobilierul, pentru care lunile trecute cereau câteva mii de euro în plus la tranzacţie. Chiar şi locuinţele noi beneficiază de promoţii, oferta dezvoltatorilor imobiliari cuprinzând de la locuri de parcare, centrale termice, până la aparate de aer condiţionat. În plus, oferă discounturi de până la 10% la achiziţionarea cu banii jos a unei case.