Destinaţiile clasice pentru vacanţa de iarnă sunt singurele care supravieţuiesc şi în criză, consideră agenţii de turism prezenţi la Târgul de Turism Winter Holiday, care se deschide astăzi la Palatul Parlamentului. Cu mai puţine oferte exotice sau revelioane pe litoral, operatorii speră să se menţină pe linia de plutire cu pachetele de munte, atât în ţară, cât şi în străinătate.

"În cea mai mare parte, preţurile sunt similare celor de anul trecut. Acolo unde s-a mai scumpit transportul, din cauza preţurilor la combustibil, au scăzut tarifele la cazare", spune Ciprian Enea, consultant besttourism.ro.

Reduceri de până la 15%

Turiştii care vizitează târgul vor beneficia de reducerile aferente perioadei de înscriei timpurii, care variază între 5 şi 15%. Cele mai multe oferte de schi sunt pentru Austria, Bulgaria, Franţa – zone de schi, dar şi pentru pârtiile autohtone. Preţurile pornesc de la 12 euro/noapte şi ajung la 60 euro/noapte.

Crăciunul poate fi petrecut nu doar la gura sobei, ci şi în periplu prin marile oraşe europene, care amenajează pieţe cu ocazia sărbătorii. "Avem oferte pentru Budapesta, Praga, Viena. Pentru Budapesta, de exemplu, tariful porneşte de la 99 euro plus 99 lei/persoană şi include transport cu autocarul, 3 nopţi cazare cu mic dejun la hotel de trei stele şi câteva vizite", spune Cristian Pandel, manager Christian Tour.

De Revelion, turiştii pot opta pentru un sejur de o săptămână în Italia, cu circa 500 de euro şi transport cu autocarul, sau pentru unul la Paris – în jur de 700 euro de persoană. Cei care preferă destinaţiile exotice au la dispoziţie o ofertă mai restrânsă faţă de alţi ani – în cataloagele agenţiilor domină Egiptul (circa 600 euro) şi Dubaiul (în jur de 800 euro).

"Pentru turiştii care vor să-şi rezerve de pe acum Revelionul la munte, avem o ofertă la hotel de patru stele în Predeal, de la 1.850/persoană pentru un pachet ce include trei nopţi de cazare cu pensiune completă", afirmă Marius Meruţă, de la Transilvania Travel.

Citiţi şi:

  • La plajă în Spania cu numai 395 de euro de persoană
  • Revelion la băi, pentru turiştii stresaţi

VACANŢA DE VARĂ

Înscrieri timpurii pentru litoral 2011

Cei care vor să fie prevăzători pot chiar să-şi rezerve locurile pentru sejurul de pe litoral de vara viitoare. Agenţii s-au angajat să scoată ofertele pe piaţă chiar din această toamnă şi să aplice reduceri pentru înscrierile timpurii.

În funcţie de momentul achiziţiei, acestea pot ajunge până la 20-25% din preţul final. Operatorii spun că cei mai mulţi hotelieri au decis să păstreze tarifele din 2010, dar să includă în pachet mai multe servicii. În plin sezon, o noapte de cazare la hotel de trei stele costă în jur de 60 de lei, cu mic dejun inclus.