Lupta împotriva obezităţii trebuie să includă interdicţii la fel ca şi cele pentru eradicarea tabagismului, au stabilit specialiştii americani.
Lupta împotriva obezităţii trebuie să se inspire din campaniile de combatere a fumatului, susţine expertul american William Dietz, director la Centrul federal de control şi prevenire a bolilor, citat de AFP.
În prezent, circa 200 de milioane de americani sunt supraponderali sau de-a dreptul obezi. Îngrijoraţi de amploarea fenomenului, mai mulţi cercetători din Statele Unite s-au reunit săptămâna aceasta la New Orleans, unde s-a desfăşurat o conferinţă organizată de „The Obesity Society“, asociaţie înfiinţată acum 25 de ani.
William Dietz le-a reamintit participanţilor că succesele înregistrate în combaterea fumatului s-au datorat unei „strategii multiple“, care a constat într-o serie de măsuri concertate: impunerea de taxe pe pachetele de ţigări, interzicerea vânzării lor către minori şi interzicerea fumatului în locurile publice.
O astfel de strategie trebuie folosită şi în lupta împotriva obezităţii, a spus Dietz. O acţiune izolată nu va avea un impact semnificativ, dar mai multe măsuri luate simultan vor duce la scăderea treptată a numărului persoanelor obeze, a opinat cercetătorul american.
Campanii concertate
Această idee a început deja să dea rezultate în statul Arkansas, unde autorităţile locale au interzis comercializarea produselor de tip fast-food în şcolile publice, îi încurajează pe copii să facă sport şi le calculează sistematic indicele masei corporale, datele fiind transmise anual părinţilor.
Dacă în 2004, aproape 21% dintre elevii din Arkansas erau obezi, anul acesta s-a ajuns la 20,6%. Preşedintele „The Obesity Society“, Eric Ravussin, a insistat asupra necesităţii prevenirii obezităţii. „Un dolar cheltuit pentru prevenire evită o mulţime de cheltuieli ulterioare“, a apreciat Ravussin.
O persoană este considerată obeză dacă indicele masei corporale - care se calculează împărţind greutatea (în kilograme) la pătratul înălţimii sale (în metri) - depăşeşte valoarea de 30.
AVERTISMENT Copiii britanici, prea graşi În Marea Britanie, numărul copiilor obezi cu vârste sub 11 ani a crescut cu aproximativ 50% în ultimul deceniu. Asta înseamnă că aproape 900.000 de băieţi şi fete au o greutate care le pune sănătatea în pericol, scrie cotidianul britanic „Daily Mail“, citând un raport guvernamental.
La nivel naţional, procentul obezilor este de 17,3%, iar specialiştii apreciază că va fi nevoie de circa 30 de ani pentru ca acesta să înceapă să scadă. Obezitatea îi afectează şi pe copiii care abia dacă au împlinit 5 ani, motiv pentru care guvernul de la Londra a decis să intervină şi să le trimită părinţilor micuţilor scrisori de avertizare.