Preşedintele SUA, Barack Obama, a afirmat ieri că pachetele suspecte interceptate în Dubai şi în Marea Britanie constituie o „ameninţare teroristă credibilă” şi a asigurat lumea că SUA sunt hotărâte să distrugă Al-Qaeda din Yemen, ţară de unde au fost expediate coletele, scrie şi AFP.
„O examinare minuţioasă a acestor colete arată că ele conţin aparent explozibile”, a adăugat Obama. Preşedintele a precizat că cele două colete erau adresate unor lăcaşuri de cult evreieşti din Chicago. El a dat asigurări că a „ordonat ca toate forţele poliţiei şi serviciilor de informaţii să se mobilizeze pentru a proteja populaţia de un atentat”.

Anterior, biroul FBI din Chicago declarase că cele două pachete suspecte interceptate la bordul avioanelor cargo în centrul Angliei şi în Dubai „nu conţin explozibile”.

Un explozibil foarte puternic – penthrită

Coletele suspecte trimise din Yemen spre SUA par să conţină penthrită, un explozibil foarte puternic, utilizat în cursul atentatului ratat împotriva avionului de pe ruta Amsterdam-Detroit în ziua de Crăciun, scrie presa americană, citată de Agerpres.

Responsabili americani citaţi de canalul ABC au indicat că pachetul interceptat în Marea Britanie la bordul unui avion cargo conţinea o imprimantă al cărei cartuş pare să fi fost modificat şi care era umplut cu o pulbere albă, ceea ce a trezit suspiciuni. Ei estimează că praful respctiv ar putea fi penthrită.

Această substanţă, care poate fi activată printr-un detonator sau o temperatură foarte înaltă, este similară celei pe care Umar Faruk Abdulmuttalab o ascunsese în slipul său în cursul atentatului ratat din ziua de Crăciun a anului 2009.

Tot penthrită a fost descoperită în pantofii britanicului Richard Reid, acuzat de tentativă de detonare a explozibilului la bordul avionului care zbura pe ruta Paris-Miami, în decembrie 2001.

Potrivit responsabililor americani, cel de-al doilea colet – descoperit în Dubai – conţinea telefoane portabile şi componente aparent ale unor „detonatoare şi mecanismului unei bombe cu ceas”.

Potrivit CNN, care citează o sursă apropiată dosarului, pachetul interceptat în Dubai este „similar” celui descoperit în Marea Britanie, fiind un dispozitiv exploziv „sofisticat”.
Marca al-Qaeda
Poliţia din Dubai a confirmat azi că pachetul suspect interceptat ieri pe aeroport conţinea explozibili care erau conectaţi la un card SIM de telefon mobil, scrie Reuters. O declaraţie a poliţiei din Dubai a precizat că dispozitivul a fost asamblat în stil profesionist.
„Ancheta referitoare la colete suspecte provenite din Yemen prin intermediul companiei americane de transport aerian FedEx a arătat că unul din colete era o imprimată de calculator a cărei cerneală conţinea produse explozive”, se afirmă în comunicat, potrivit Agerpres.

„Dispozitivul a fost pregătit într-o manieră profesionistă şi dotat cu un circuit electric conectat la o cartelă de telefon mobil ascunsă în imprimantă”, a adăugat comunicatul. „Modul în care a fost pregătit acest dispozitiv poartă caracteristici similare celor utilizate de grupuri teroriste precum al-Qaeda”, precizează aceeaşi sursă.
În Yemen, şi mai ales în capitala Sana’a, autorităţile sunt în stare de alertă. Zeci de poliţişti şi militari înarmaţi au organizat puncte de control, opresc maşinile şi verifică identitatea pasagerilor, în căutarea militanţilor care s-ar face vinovaţi de organizarea complotului.
Potrivit cotidianului britanic Daily Telegraph, dejucarea atentatului a fost posibilă datorită unui ofiţer al MI6 aflat în Orientul Mijlociu, care a obţinut informaţii în timp util de la o sursă din Arabia Saudită. 

Coletele-capcană, în curs de analiză

Janet Napolitano, ministrul american al securităţii interne, a declarat astăzi că explozibilii descoperiţi ieri la bordul unor avioane de tip cargou, cu destinaţia SUA, sunt în curs de analiză. "Nu există o reţetă miracol, este nevoie de mai multe niveluri de securitate", a mai precizat Janet Napolitano.