"Realizarea de progrese înseamnă că părţile implicate, cu ajutor nu numai din partea Statelor Unite, nu numai a Franţei, ci şi a altor state arabe, iau măsuri constructive serioase în direcţia soluţiei celor două state", a afirmat Barack Obama, citat de AFP.

El a admis, totuşi, că este conştient că această problemă veche de 60 de ani nu poate fi rezolvată "de pe o zi pe alta", dar şi-a exprimat speranţa ca cele două părţi să recunoască faptul că "destinele lor sunt legate".

Obama a adăugat că este atât "în interesul Israelului, cât şi în interesul palestinienilor să rezolve conflictul în mod paşnic".

Preşedintele SUA, care a cerut Israelului să pună capăt construcţiilor în coloniile din Cisiordania, a subliniat că vrea ca statele arabe să ia parte la procesul de pace din Orientul Mijlociu, deoarece sunt părţi importante din punct de vedere politic şi economic.

"Testul coreean este provocator"

Preşedintele american a apreciat că testul nuclear al Coreei de Nord este "extraordinar de provocator" şi a asigurat că membrii comunităţii internaţionale "vor analiza serios problema coreeană".

De asemenea, el a avertizat că, dacă Iranului îi este permis să obţină arme nucleare, atunci şi alte state din regiune vor fi încurajate în acest sens.

Barack Obama şi Nicolas Sarkozy se află la Caen, unde vor participa la ceremoniile organizate la împlinirea a 65 de ani de la Debarcarea din Normandia, din 6 iunie 1944.