Preşedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, a declarat ieri că va înfiinţa, până la învestirea sa, o echipă care să se angajeze „imediat“ în procesul de pace din Orientul Mijlociu.
„Ceea ce urmează să fac în aceste momente este crearea unei echipe pentru ca la 20 ianuarie, chiar din primele zile, să dispunem de cei mai buni oameni posibili care să se angajeze imediat în procesul de pace din Orientul Mijlociu“, a subliniat viitorul lider de la Casa Albă într-un interviu difuzat ieri-dimineaţă de postul ABC.
Grupul de lucru „va dialoga cu toate părţile implicate. Echipa va depune eforturi pentru a implementa o abordare strategică ce poate garanta că israelienii şi palestinienii îşi pot împlini aspiraţiile“, a adăugat Obama, citat de AFP. El a precizat însă că va avea în vedere în continuare faptul că statul evreu are dreptul de a-şi proteja cetăţenii, aşa cum declarase în iulie, în cursul unei vizite în regiune.
OPTIMISM. Pe fondul eforturilor internaţionale de asigurare a unui acord de încetare a focului în enclava palestiniană, unii oficiali israelieni apreciază că sfârşitul ofensivei din Fâşia Gaza este aproape.
„Decizia Consiliului de Securitate nu ne dă o marjă mare de manevră. În consecinţă, cred că suntem aproape de încetarea acţiunilor terestre şi a tuturor operaţiunilor de o manieră generală“, a declarat Matan Vilnai, adjunctul ministrului israelian al apărării, citat de AFP.
OBIECŢII. Un alt oficial de rang înalt din Ministerul israelian al Apărării, generalul în rezervă Amos Gilad, a declarat ieri că o forţă internaţională nu va putea împiedica desfăşurarea contrabandei cu arme la graniţa dintre Egipt şi Fâşia Gaza.
„Cum ar putea danezii sau suedezii să împiedice contrabanda cu arme?“, a întrebat retoric generalul care se va deplasa săptămâna aceasta în Egipt pentru a discuta despre eforturile comune în acest sens. Gilad a amintit că şi Egiptul se opune dislocării de forţe internaţionale pe teritoriul său, măsură văzută ca una care ar afecta suveranitatea sa.