Cei mai mulţi dintre cei peste 12 milioane de americani care au mers deja la urne au optat pentru candidatul democrat la prezidenţiale.
Peste 12 milioane de americani votaseră deja până marţi, în alegerile prezidenţiale, cea mai mare parte a lor pentru candidatul democrat Barack Obama, anunţă AFP. Potrivit datelor compilate de Michael McDonald, profesor de ştiinţe politice la Universitatea George Mason (Fairfax, Virginia), numărul alegătorilor care au votat anticipat era de 12.623.528. În statele care au oferit mai multe informaţii legate de votul anticipat, McDonald a luat în calcul afilierea politică a alegătorilor. Astfel, în Florida, 44,7% dintre cei care şi-au exprimat anticipat opţiunea au fost democraţi, faţă de 40% republicani. În Iowa, proporţia era de 49,4% democraţi, contra 28,3% republicani. În Louisiana, raportul era şi mai mare - 57,9% democraţi, faţă de 29,4% republicani. Deşi estimările lui McDonald sunt incomplete, ele creionează un rezultat negativ pentru Partidul Republican, în condiţiile în care electoratul său fusese în mod tradiţional campionul incontestabil al voturilor anticipate. Procesul de votare anticipată în SUA constă cel mai adesea în expedierea votului prin corespondenţă („absentee ballot“). Unele state solicită o justificare (deplasare în străinătate, boală etc.), în timp ce altele nu pun nicio restricţie.
Persoanele care vor să voteze în avans mai pot să o facă deplasându-se personal la unul dintre birourile administraţiei electorale. Rezultatele votului anticipat nu sunt făcute publice decât după ziua oficial desemnată pentru desfăşurarea alegerilor prezidenţiale (4 noiembrie, anul acesta). Avans greu de recuperat Barack Obama este creditat cu un avans sensibil în trei state-cheie (Florida, Ohio şi Pennsylvania), devansându-l pe rivalul său republican, John McCain cu 2-12 procente. Într-un sondaj al Universităţii Quinnipiac, publicat ieri, scorul Obama- McCain este de 47-45 în Florida, 51- 42 în Ohio şi 53-41 în Pennsylvania. Comparativ cu sondajul similar realizat de Quinnipiac la 23 octombrie, McCain stă un pic mai bine. Din 1960, nici un candidat la Casa Albă nu a ieşit victorios fără să câştige cel puţin două din aceste state. Peter Brown, directorul adjunct al Institutului de sondare a opiniei publice al Quinnipiac, a apreciat că redresarea lui McCain este prea slabă şi se produce prea târziu pentru a mai schimba ceva. Brown a dat şi câteva exemple dintr-un sondaj realizat în rândul persoanelor care au votat anticipat. În Florida, 58% dintre alegătorii „timpurii“ au declarat că au votat cu Obama, contra 34% pentru McCain. În Ohio, 57% dintre subiecţi au spus că au votat pentru democrat şi 31% pentru McCain.