Evenimentul Zilei > Actualitate > „Oamenii răi vor primi injecţii de bunătate”
„Oamenii răi vor primi injecţii de bunătate”

„Oamenii răi vor primi injecţii de bunătate”

Minciuna va fi eradicată prin şocuri electrice şi fiecare om va şofa pe şoseaua lui.

Cei mici sunt la zi cu problemele ţării, sunt mai pragmatici decât erau părinţii lor în copilărie şi au soluţii SF pe care le cred imbatabile. Când vine vorba de a rezolva probleme, ei nu stau prea mult pe gânduri. Chiar dacă e vorba despre marile dileme ale omenirii.

Au răspunsuri la îndemână indiferent de provocare, şi îţi arată calea cea dreaptă miraţi că ţie, om mare, nu ţi-a trecut prin cap soluţia lor. EVZ a provocat imaginaţia câtorva copii de 6-10 ani, cerându-le să spună cum îşi imaginează viitorul.

Fuge de criză în Elveţia

Flavius Rusu din Iaşi, un băieţel de nouă ani şi jumătate, şi-a făcut deja planuri foarte clare pentru viitor. Se va face poliţist, dar nu în România, ci în Elveţia, iar strategia este deja stabilită pas cu pas: întâi termină liceul şi facultatea în România, apoi pleacă în Elveţia de unul singur, munceşte, cumpără un apartament şi trimite bani acasă ca să poată merge toată familia la el.

O să stea cu toţii acolo "până când se strică treaba". Şi-a decis viitorul luând exemplul tatălui unui bun prieten. "A fost poliţist în România şi şi-a dat demisia pentru că i-au luat din bani. A trimis poze din Elveţia şi e mai bine acolo".

Flavius nu ştie exact cât va câştiga, însă e băiat înţelept şi chibzuit. "Cât primeşti, atâta ai!". Oricum, acolo va putea lucra mai mult, inclusiv noaptea. "Stau de pază noaptea şi ascult infractorii să-i prind mai repede. Apoi îi duc la secţie, să văd dacă pot să-i bag la închisoare".

Iar pentru că şoselele elveţienilor sunt mai libere ca ale noastre şi dotările poliţiei îţi permit să-ţi faci bine meseria, e mai uşor să pui mâna pe răufăcători. "Îi urmăreşti cu mai multe maşini de poliţie care vin din toate părţile, ştii unde se duc şi mergi după ei repede. În Elveţia sunt mai puţine maşini decât la noi, îi prinzi mai uşor, nu-ţi mai scapă", explică Flavius sistemul elveţian de prins infractori.

Telefoanele ne vor asculta gândurile

Spirit justiţiar acut are şi Maxim Opriş, un puşti de 7 ani din Timişoara. Viziunea lui are iz SF. Peste două-trei decenii, România nu va mai avea niciun infractor, toţi fiind eliminaţi până atunci prin împuşcare cu "gloanţe albastre".

O altă problemă soluţionată va fi cea a inundaţiilor. "Se vor construi un fel de baraje foarte solide şi fiecare localitate va avea generatoare de scuturi energetice, ca în Star Wars". Simplu ca bună ziua!

Pentru micul Opriş, viitorul are două puncte de referinţă: poluare şi tehnologia avansată, ce merge până la capacitatea de a face lucruri numai prin puterea gândului.

"Se vor inventa un fel de telefoane mobile, numai că nu vor avea butoane, ci vor fi subţiri şi lungi, iar când vrei să suni trebuie numai să te gândeşti la persoana respectivă, pui telefonul la ureche şi ţi se va răspunde".

Dacă pe infractori îi elimină simplu, cu gloanţele albastre, încă nu ştie cum va rezolva problema siropului- antibiotic. "Sper ca peste 20 de ani să dispară siropul alb, antibiotic, pentru copii. Odată am vomitat de la el. Sper să dispară pentru binele copiilor, pentru că are un gust scârbos, şi în locul lui să se inventeze unul cu gust de piersici", zice puştiul de 7 ani.

Băsescu moare şi vine la şefie Badea

Pentru Alexandra Amariei, o fetiţă de 6 ani din Bucureşti, viitorul "vine peste o sută de ani, când o să moară toţi oamenii din lume şi o să ne naştem din nou. Atunci o luăm de la capăt. Tot noi ne naştem şi facem aceleaşi lucruri. O să fie un alt preşedinte, că Băsescu o să moară şi nu ştiu sigur dacă se va mai naşte. Pe cel nou îl va chema Badea".

Alexandra spune că, în viitor, în curţile oamenilor vor exista semne care interzic accesul hoţilor. "Va fi un mare X, deşi nu cred că hoţii respectă semnele. Mai bine ar fi ca în fiecare familie să stea cineva de pază. De exemplu, eu".

O evoluţie interesantă va exista în lumea animalelor. "Pentru că până în viitor va trece mult timp, animalele se vor cunoaşte mai bine şi cele care acum sunt duşmani se vor împrieteni: vulturul cu păsările mai mici, leul cu tigrul, ursul cu vulpea, vulpea cu iepurele".

Cine poluează se curentează

Dacă lumea va evolua aşa cum crede Anna Andreea Raţiu, o fetiţă de 9 ani din Timişoara, peste 20 de ani minciuna va fi eradicată.

Şi asta pentru că "oamenii vor purta microcipuri, iar când mint acestea îi vor curenta. Vor primi mici sau mari împunsături de curent electric, depinde cât de mare va fi minciuna".

Cu aceste "împunsături" se rezolvă şi problema poluării: de îndată ce omul poluează, el e pus la punct prin curentare. Mai spectaculos decât atât este faptul că fiecare dintre noi vom avea propria şosea, iar casele vor fi pe bucăţi de pământ plutind în aer.

Anna Andreea a proiectat şi ţinutele viitorului: "Oamenii se vor încălţa cu pantofi zburători şi vor purta pălării cu antene, poate chiar un model de pălărie- carte. Hainele şi chiar costumele de baie vor sclipi în întuneric, adică vor fi fosforescente". (A colaborat Maria Craus)

ESTIMĂRILE SAREI

Ne vom întâlni "la mijloc" cu extratereştrii

Traian Deleanu

Viziunea Sarei Budrala din Sibiu despre viitor e clară. "O să ne întâlnim cu extratereştri. La mijloc. Şi noi o să-i găsim pe ei, şi ei pe noi. Împreună, oamenii şi extratereştri vor lucra la roboţi, care să muncească în locul nostru. Aşa, ne vom putea juca toată ziua. De mâncare nu va fi problemă, căci se va inventa mâncarea din care tot mănânci, dar nu se termină. La fel va fi şi cu hainele", povesteşte încrezătoare Sara, care are 10 ani.

Picături ca să înveţi totul o dată, o singură limbă pe glob

Evident nu vor mai fi nici gunoaie, căci lumea va fi mai bună. "Cei care vor face rele vor primi o injecţie cu bunătate. Şi noi, copiii, vom primi nişte picături astfel încât să învăţăm totul o dată".

Deplasarea prin lume va fi floare la ureche, căci toţi vom putea îmbrăca nişte pantaloni special, cu care să ne deplasăm fără să obosim. Şi casele vor fi speciale.

"Vor pluti, astfel încât să putem sta unde vrem. Casele vor merge unde le spunem noi din telecomandă". Prin toată lumea, oamenii se vor înţelege într-o singură limbă, ce va fi inventată în viitor şi învăţată cu ajutorul picăturilor-cu-cunoştinţe.

De dispărut, vor dispărea telefoanele fixe. Iar de inventat, în mod sigur se vor inventa televizoarele "care să nu mai facă rău copiilor. Şi bomboanele pe care poţi să le mănânci cât vrei".


SCENARIU. Sara e convinsă că, în viitor, roboţii vor lucra în locul oamenilor, iar noi ne vom putea juca toată ziua
FOTO: TRAIAN DELEANU

Psihologii explică cum funcţionează imaginaţia copiilor

Cristina Moldovan

Modul în care fabulează cei mici reprezintă o sursă sigură de mirare şi de amuzament pentru adulţi, mai ales atunci când copiii vorbesc despre lucruri abstracte pe care, deşi nu le pricep, le leagă de propriile experienţe de viaţă.

Mediul şi părinţii influenţează viziunile

Psihologul Gina Bălan spune că până la 8-9 ani copilul nu dispune de discernământ critic, iar imaginaţia lui se caracterizează prin animism (stare sufletească legată de emoţii, sentimente, dorinţe) şi superficialitate.

"Un copil până în 10 ani raportează noţiunile abstracte (viitor, fericire etc.) la ceva concret din viaţa lui, pentru că el dispune de gândirea concretă", explică psihologul.

Când i se cere să explice aceste noţiuni, "fie spune ce a auzit de la părinţi sau în mediul lui de viaţă, fie denaturează ceva văzut, auzit sau trăit", adaugă Gina Bălan.

Radiografia copilului prin analiza imaginaţiei lui

Specialiştii în psihologia copilului pot face o "radiografie" a celui mic prin prisma a ceea ce acesta îşi imaginează. "Imaginaţia ajută la realizarea în plan mintal a dorinţelor refulate, prin urmare va fi permanent stimulată de starea afectiv-emoţională a copilului. De asemenea, imaginaţia lui poate reprezenta un mecanism de apărare, de refugiere, când realitatea nu-i oferă ceea ce are nevoie sau este greu de suportat", mai explică specialistul.

"Un copil până în 10 ani raportează noţiunile abstracte (viitor, fericire etc.) la ceva concret din viaţa lui, pentru că el dispune de gândirea concretă.“,
GINA BĂLAN, psiholog

IMAGINI DIN VIITOR

"Se vor inventa telefoane mobile care nu vor avea butoane. Când vrei să suni trebuie numai să te gândeşti la persoana respectivă, pui telefonul la ureche şi ţi se va răspunde.“,
MAXIM OPRIŞ, 7 ani, Timişoara

"În curţi vor exista semne care interzic accesul hoţilor. Va fi un mare X, deşi nu cred că hoţii respectă semnele. Mai bine în fiecare familie să stea cineva de pază. De exemplu, eu.“,

ALEXANDRA AMARIEI, 6 ani, Bucureşti

"Oamenii vor purta microcipuri, iar când mint acestea îi vor curenta. Vor primi mici sau mari împunsături de curent electric, depinde cât de mare va fi minciuna.“,
ANNA ANDREEA RAŢIU, 9 ani, Timişoara