Editura Evenimentul si Capital

O zi perfectă pentru Divizia Catena | ALICE ÎN ȚARA NETERMINATĂ

Florin Toma
Autor: | | 0 Comentarii | 466 Vizualizari

Motorul nostru intern, ce funcţionează pe bază de poncife (unele cu cifră octanică mare, altele ceva mai concentrate decât apa de ploaie!) şi care elimină tot felul de gaze automatice axiomatice, câteodată, mai dă rateuri şi obligă destinul să confecţioneze şi momente nu doar senzoriale, ci mai profunde, cu sensuri mai adânci, mai atrăgătoare, ba chiar şi mai faste.

Ajungând în cele din urmă la un rezultat aidoma celui din „A Perfect Day for Bananafish” (O zi perfectă pentru peştelebanană). (NOTĂ: E vorba de povestirea aceea rece ca un bisturiu pe un ţesut moale şi cald, apărută în 1948 şi care l-a propulsat pe tânărul de 29 de ani, Jerome David Salinger direct în Olimpul literaturii… Dacă vă mai aduceţi aminte. Dacă nu, nu!).

Deci, eu cred că a treia zi a acestei săptămâni pe care am botezat-o (ştiu eu de ce!) Săptămâna iubirii cu delegaţie(!!), aşadar, miercuri a fost – parafrazându-l pe misteriosul domn Salinger, bizarul scriitor care nu a dat niciodată un interviu şi nu s-a lăsat fotografiat de mai mult de două ori – o zi perfectă. Dar nu pentru peştii-banană, ci pentru oamenii de vârsta a treia (alintată, din cauză de stelaşiarşinel, „Divizia Catena”!). Adică oameni aflaţi în partea declinantă a vieţii. Sau, cum se mai spune în conversaţiile de pe banca din parc, în etate. Faţă de el, cetăţeanul degenerat hibrid – despre care optimiştii spun că e decrepit, dar deţine suflet tânăr şi că, deşi hodorog, are pofte fâşneţe – a fost făcut un gest neaşteptat, uluitor, aiuritor, copleşitor… Fără precedent. Sigur, nu e vorba de marile gânduri de un umanism feroce ce zburătăcesc în mintea delicată şi profundă ca o carpetă cu Răpirea din serai a doamnei Firea-Pandele, prima primară a Capitalei, oprimată(!) mediatic (fără să aibă însă o figură deprimată!) din întreaga administraţie a Bucureştiului, de la Consilier Unu la gardianul de parc. Ele ies decent din discuţie, pentru că noi nu suntem secţia de propagare a kitschului prin toate orificiile Primăriei. Noi suntem noi – e adevărat, are dreptate domnul Ortega y Gasset – şi cu împrejurările noastre. Atât. Alte vecinătăţi, şi suspecte, ne cauzează. Ca să nu simplific, atunci să exemplific! Miercuri la amiază, aflat într-un autobuz lejer aglomerat sardelian până la refuz, am coborât într-o staţie intermediară şi am urcat în a doua maşină care venea în spate (fiindcă asta e regula lui Murphy la RATB, nu vine măcar una la o juma’ de oră, dar, fix după 30 de minute, vin două!). Acolo, înăuntrul ei, se putea duce o viaţă liniştită şi normală. Până la destinaţie şi chiar până la cele mai adânci bătrâneţi. Numai că tot în picioare.

Deodată, când nimic nu anunţa vreo schimbare (conform algoritmului din acest oraş, din această ţară şi din acest continent!), s-a petrecut minunea. Miracolul. Vraja. Epifenomenul. Timpul s-a oprit în loc, uimit, cu bujori în obrăjori, motorul maşinii a încremenit, peste noi a pogorât aşa, o lumină lilială, călătorii au înţepenit care cum i-a lovit clipa de dambla, şoferul a luat-o la sănătoasa înspre Dămăroaia (unde locuieşte!), înspăimântat, ca şi când şeful de tură l-ar fi surprins trăgând la furtun motorină din rezervor, iar aerul, aerul acela până atunci irespirabil, ca-n orice autobuz ce se respectă, şi-a despletit singur funia de miresme răsucite (ceapă, Chanel, portocale, naftalină, mucegai) şi a păstrat doar eterul lu’ Madame Coco. Lângă mine, apăruse de-unde-de-neunde, ca o zână bună (buuuunăă, nu-i vorbă!) o tânără elegantă, agreabilă, dulce, prietenoasă, politicoasă şi…interesantă (nu interesată!), care se ridicase de pe scaun. Şi, cu o voce delicioasă, însoţită de o privire galeşă, m-a poftit (ştiind că sunt pofticios la şedere!) să iau loc. Închipuiţi-vă, oameni buni, să iau loc în locul ei!

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică

Articole salvate