Evenimentul Zilei > Actualitate > O treime din populaţia lumii nu are acces la toalete
O treime din populaţia lumii nu are acces la toalete

O treime din populaţia lumii nu are acces la toalete

Mai mult de două miliarde de persoane, aproape o treime din populaţia Pământului, nu au acces la instalaţii sanitare adecvate, relevă un raport al ONU, dat publicităţii ieri, preluat de AFP.

În lipsa unor progrese importante în ultimii şapte ani, unul dintre cele opt Obiective ale Mileniului pentru dezvoltare, cel care vizează reducerea la jumătate, până în 2015, a numărului de persoane care nu au acces la astfel de dotări, nu va putea fi atins, avertizează raportul ONU. La acest document au lucrat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF.

"În acest ritm, lumea va fi lipsită de unul dintre Obiectivele mileniului, în ceea ce priveştea instalaţiile sanitare" pentru că "mai mult de 700 de milioane de persoane" nu vor beneficia de ele până în 2015, a declarat Ann Veneman, director executiv UNICEF.

Cele mai importante dintre persoanele afectate se află în Africa şi în Asia de Sud. Astfel că, în Eritrea doar 2% din populaţie a primit instalaţii îmbunătăţite sub formă de toalete sau latrine, între 1990 şi 2006.

În Asia de Sud, 778 de milioane de persoane continuă să folosească toalete în aer liber, expunându-şi copiii la riscul unor boli diareice care constituie una dintre principalele cauze ale mortalităţii infantile în ţările în curs de dezvoltare, potrivit raportului.

Documentul arată schimbări în bine în ceea ce priveşte accesul la apă potabilă sigură. Numărul persoanelor care nu au acces la surse îmbunătăţite de apă a scăzut sub un miliard, pentru prima oară după 1990.

"Tendinţele actuale indică faptul că mai mult de 90% din  populaţia lumii utilizează surse de apă potabilă până în 2015", mai arată raportul.

În mai multe ţări, progresele sunt considerabile. După 1990, Birmania a reuşit să crească accesul la o sursă de apă sigură pentru 68% din populaţie, în timp ce în Vietnam, 47% din populaţie a obţinut acest acces.

Africa subsahariană rămâne una dintre puţinele regiuni ale lumii unde nu vor fi atinse obiectivele în materie de apă potabilă, poate şi pentru că multe persoane depind de surse de apă aflate la distanţe foarte mari.

(12:43)