De la "nevoia de sânge proaspăt" până la "trezirea unui pacient aflat sub anestezie", termenii în care liderii PDL vorbesc de remaniere arată faptul că guvernul Boc este pus în faţa unei schimbări care să se ridice la aşteptările anului electoral 2012. Pentru a rămâne la guvernare, PDL trebuie să treacă cu bine testul alegerilor din noiembrie şi asta înseamnă în primul rând re­cu­perarea procentelor ştirbite de măsurile de austeritate.
Remanierea guvernamentală are ca scop revitalizarea PDL. Din acest punct de vedere, remanierea trebuie făcută cât mai repede spun partizanii acestei strategii, avansând ca termen sfârşitul lunii ianuarie. Asta pentru ca la începerea noii sesiuni parlamentare lucrurile să fie aranjate, susţin surse democrat-liberale care argumentează că remanierea poate să ajute la sporirea cotei de încredere a prin­cipalului partid de guvernământ. Problema premierului: pe cine aşează pe scaunele celor remaniaţi, căci trebuie să vină cu oameni cu experienţă.
Reîmprospătare, revitalizare, recredibilizare. Remaniere
Principalul susţinător al nevoii de "sânge proaspăt" este al doilea om în stat, Vasile Blaga. "Am spus de mai multe ori că în permanenţă este nevoie de sânge proaspăt. Chiar dacă un coleg ministru îşi face datoria, este nevoie de o reîmprospătare. Acest lucru trebuie discutat în interiorul partidului", sublinia Blaga chiar în acest week-end.
"PDL are nevoie să se trezească, deoarece acum partidul e ca un pacient aflat sub anestezie. (…) O remaniere guvernamentală rapidă, până în 15 ianuarie", a cerut şi Raluca Turcan.
"Afirmaţii făcute imediat după sărbătorile de iarnă", i-a taxat pe colegii săi secretarul general al partidului Ioan Oltean, care susţine că o remaniere se face, nu se anunţă, de către premierul Emil Boc.
Conducerea PDL se va întâlni astăzi în prima şedinţă de anul acesta. Deşi, oficial, democrat-liberalii spun că remanierea nu se va afla pe agenda discuţiilor, nu este exclus să se deschidă subiectul.
Decizia la Boc, discuţiile la partid
Ministrul muncii, Sulfina Barbu, spune că cel care poate să aprecize momentul şi oportunitatea remanierii este Emil Boc. "În general, remanierea se face pentru a aduce oameni noi, pentru a creşte încrederea. (…) Momentul cel mai potrivit, depinde de la caz la caz.În acest moment nu văd o necesitate iminentă, dar pentru partid, fiind pe un trend ascendent, trebuie luate măsuri astfel încât acesta să fie menţinut să crească încrederea în partid şi în guvern", a spus Sulfina Barbu.

Şi purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu este în tabăra celor care consideră că un astfel de demers trebuie să aibă loc. Potrivit acestuia, unul dintre cele mai importante motive este relansarea încrederii publice în actul de guvernare. "Cred că este nevoie de impulsuri, de idei noi, de viziuni proaspete", a arătat Sever Voinescu.
Sunt însă voci în partid care susţin că o astfel de decizie nu trebuie luată doar de premier. Secretarul executiv Gheorghe Albu spune că remanierea nu este prerogativa unui singur om. "Până la urmă, îşi asumă partidul şi apoi premierul. Trebuie să avem mai întâi o discuţie între noi să vedem ce câştigăm, ce pierdem. Nu sunt adeptul să lăsăm la îndemâna unui singur om, chiar dacă-i cunoaşte mai bine pe miniştri, este problema întregului partid(…) Conducerea partidului şi-a asumat Guvernul", a declarat Albu.
De partea cealaltă, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, susţine că decizia îi aparţine lui Boc, pentru că "echipa şi-o face conducătorul". "O remaniere aşa doar de dragul remanierii, pentru imagine nu este neapărat de bun augur. Se poate ca cei veniţi noi să nu se integreze repede, ori noi avem un an economic greu, un an electoral şi nu ar fi timp", a arătat Toader.
Potrivit acestuia, o discuţie poate avea loc la nivelul conducerii PDL în momentul în care Emil Boc ar decide remanierea, dar premierul trebuie să aibă ultimul cuvânt.
Lista "suspecţilor"
Lista remaniabililor, aşa cum a fost ea vehiculată în ultimele luni, îi cuprinde pe Teodor Baconschi (Externe), Gheorghe Ialomiţianu (Finanţe), Traian Igaş (Interne), Valeriu Tabără (Agricultură) şi Valerian Vreme (Comunicaţii). Pe listă s-ar putea trezi şi Ion Ariton, ministrul Economiei, după ce acesta a fost criticat public de preşedintele Traian Băsescu.

SEBASTIAN LĂZĂROIU
Oamenii mai buni cresc încrederea
Analistul Sebastian Lăzăroiu susţine că remanierea guvernamentală se face, în general, pentru a recredibiliza actul de guvernare. Potrivit acestuia înlocuirea unor miniştri trebuia făcută mai devreme, dar asta nu înseamnă că acum o remaniere este mai puţin bună. "Vii cu oameni noi, publicul vede alte viziuni, creşte încrederea în guvern, şi implicit în PDL", a spus Lăzăroiu.
"Ca să schimbi însă nişte oameni trebuie să ai ceva mai bun, nu doar să-i schimbi pe unii cu alţii", a subliniat fostul ministru al muncii, declarându-se de acord cu Vasile Blaga că un ministru trebuie schimbat chiar dacă nu a făcut nimic rău, pentru că "sunt unii miniştri care sunt obosiţi, sunt unii care au luat măsuri dure, care i-au făcut impopulari".MIRCEA KIVU
"Remanierea, un plus de 1-2%"
Sociologul Mircea Kivu este de părere că o remaniere a cabinetului nu aduce partidului de guvernământ un mare câştig de popularitate, însă înlocuirea premierului aduce adesea o creştere a cotei de încredere. "O remaniere ar aduce PDL-ului o creştere în sondaje de 1-2 procente, foarte puţin (…) Dacă nu s-a făcut în vară, acum mi se pare târziu. Este evident că este făcută strict pentru imagine. Nu o să păcălească foarte multă lume", a declarat Mircea Kivu.
Acesta a mai susţinut că în locul celor remaniaţi trebuie aduşi tot oameni politici şi nu tehno­craţi, pentru că o astfel de soluţie ar arăta că PDL-ul nu are oameni.
CITIȚI ȘI:

  • Baconschi nu a auzit de nicio remaniere: Nu mă simt vizat. Cine vrea să vadă ce am făcut, vede
  • Prigoană: Guvernul are miniștri prea buni pentru a fi remaniați
  • Boc nu l-ar deranja pe Băsescu pentru remaniere