Evenimentul Zilei > International > O nouă dronă de atac ”invizibilă” de producție rusească a fost observată în Siberia
O nouă dronă de atac ”invizibilă” de producție rusească a fost observată în Siberia

O nouă dronă de atac ”invizibilă” de producție rusească a fost observată în Siberia

Un avion de vânătoare fără pilot despre care experții susțin că ar putea fi noul model de tip Okhotnik (Vânător), a fost văzut în apropierea orașului Novosibirsk din Siberia.

Nu este prima dată când avioane rusești de ultimă tehnologie sunt observate în zona Uzinei de Producție de Aeronave din Novosibirsk (NAPO). O astfel de aeronavă cu tehnologie de tip stealth, fără pilot, este testată în prezent pe pistele NAPO din Novosibirsk.
Potrivit unei surse locale, operațiunile de testare la sol ale aeronavei Okhotnik, îndeplinite cu succes, marchează o piatră de hotar înaintea primului zbor, planificat la începutul anului 2019.
Mass-media din Rusia susține că, în anul 2011, a fost semnat un contract de dezvoltare a avionului de vânătoare fără pilot, cu greutate de 20 de tone, între Ministerul Apărării din Rusia și Compania de Aeronave Sukhoi.
"Proiectul pentru dezvoltarea unui aparat de zbor greu, cu rază lungă de acțiune, fără echipaj, se află în etapa finală. În mod special, au fost finalizate lucrările pentru realizarea unui prototip care va începe zborurile de testare în acest an", susține agenția de presă TASS.
"Proiectul se desfășoară la Uzina de Aviație Chkalov din Novosibirsk (parte a Companiei de Aeronave Sukhoi)", a adăugat sursa.
Noul avion rusesc Okhotnik cu tehnologie stealth, fără pilot, are forma unei "aripi zburătoare", asemănătoare dronei americane de recunoaștere RQ-170 cu tehnologie stealth sau dronei Tian Ying, produsă în China.
Potrivit publicației Popular Mechanics, este de așteptat ca Okhotnik să fie fabricat din materiale compozite, iar exteriorul aparatului va avea un strat anti-radar. Toate aceste eforturi de a face aeronava invizibilă pentru radar înseamnă că bombele și rachetele ghidate, de mare precizie, se vor afla în interiorul său, pentru a evita o posibilă amprentă radar ca urmare a unor arme montate de corpul aeronavei sau de aripi.