Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > O lectură pentru vremelnicii puternici ai zilei. Arhetip cu Octavian Hoandră
O lectură pentru vremelnicii puternici ai zilei. Arhetip cu Octavian Hoandră

O lectură pentru vremelnicii puternici ai zilei. Arhetip cu Octavian Hoandră

Contele de Monte Cristo este unul dintre eroii mei preferaţi. După ce ai citit cartea cu același nume a lui Dumas, nu cred că există un vis mai frumos, decît să-ți imaginezi că tot ce ai citit se bazează pe o istorie adevărată.

O lectură pentru vremelnicii puternici ai zilei. Arhetip cu Octavian Hoandră. Nu cred că există vreun iubitor al acestui personaj uimitor, să nu-și fi dorit să viziteze temnița aflată pe insula If și celula deținutului nr 34, Edmond Dantes.

„E bine să eviți Cannes

Dar ca să ajungi acolo, e bine să eviți Cannes. Pentru simplul motiv că este oraşul în care, o dată pe an vin toate ”vedetele” lumii politice și de așa-zis ”business” cu Statul, să joace table pe plajă, și după cum am văzut într-o înregistrare video, să facă vreunei pipițe cadou un Porsche purtat prin fața balconului camerei de hotel, atîrnat de un helicopter, (da, chiar așa!).

Să nu vomiți, întâlnindu-te cu dl.Videanu, în stare să comande, aduși cu private jet-ul, să nu se răcească, 200 de mici, de la Cocoșatul. Decît o astfel de plajă de pe Coasta de Azur, e preferabil să o iei spre Marsilia, și să ajungi la acea închisoare-fort, unde Edmond Dantes, alias Contele de Monte și a petrecut, întemnițat fără vină, ani buni din tinerețea lui.

La Chateau d’If, celebra fortăreață, în zilele noastre, se organizează un concurs. Cei mai buni înotători  se întrec, reconstituind evadarea lui Edmond Dantes! 5 kilometri de înotat în apa rece ca gheața, inclusiv saltul de pe stâncă, întrecere care poartă numele de „Le Defi de Monte Cristo”.

„Vreau, cu toată tăria, să cred că el a existat aievea”

Chiar dacă turștii care vin pe insula If se îndoiesc de existența lui, în ce mă privește, vreau, cu toată tăria, să cred că el a existat aievea. Mai ales că, deasupra uneia dintre celule, există o inscripție: „Cachot B. Edmond Dantes. Monte Cristo” (Celula B. Edmond Dantes. Monte Cristo).

Înscrisul acela e considerat de unii dovada clară că Monte Cristo a existat. Ce ştim cert – căci există documente în sensul acesta – e că pe mica insulă din arhipelagul Frioul, în largul Marsiliei, a fost încarcerat Abatele Faria, acela care, în romanul lui Dumas, îl „pregătește” pe Dantes şi-i lasă drept moştenire harta locului unde fusese ascunsă o uriașă comoară.

Bietul Edmond, logodnicul frumoasei catalane Mercedes a fost trimis în închisoare pe nedrept.

„Cât de  dreaptă, dulce și neprețuită este răzbunarea!”

După 7 ani, a reuşit să evadeze, luând locul unui alt condamnat, care murise. Următorii ani i-a dedicat planurilor de pedepsire a celor care erau vinovaţi pentru condamnarea şi închiderea lui. Cât de  dreaptă, dulce și neprețuită este răzbunarea!

O lectură pentru vremelnicii puternici ai zilei. Arhetip cu Octavian Hoandră – continuare în pagina următoare

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE