Evenimentul Zilei > Social > O fetiţă de un an şi 10 luni a murit la o zi după ce a fost externată din spital
O fetiţă de un an şi 10 luni a murit la o zi  după ce a fost externată din spital

O fetiţă de un an şi 10 luni a murit la o zi după ce a fost externată din spital

Părinţii unei fetiţe din Hunedoara au depus o plângere penală la poliţia din municipiu în care reclamă că micuţa nu ar fi primit un tratament medical corespunzător la Secţia de Pediatrie a spitalului din oraş. Poliţia a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, iar Consiliul de Administraţie al spitalului anunţă o anchetă etico-medicală.

Alexandra Bucşalia, mama fetiţei, declară că, în urmă cu două săptămâni, micuţa răcise. Tratamentul prescris de medicul de familie nu a dat roade. Pentru că începuse să vomite, pe 15 martie Mirabela a fost dusă la Secţia de Pediatrie a Spitalului din Hunedoara. „Doamna doctor care a consultat-o mi-a spus că are puroi în gât şi că trebuie internată. Ne-am internat. După două – trei zile, starea fetiţei mele părea că e ceva mai bună. Duminică a început să vomite din nou, să facă diaree şi febră. I-am spus doamnei doctor că nu e în regulă. Doamna doctor mi-a spus că să nu mă sperii, că e bine fetiţa şi că varsă secreţiile. Luni dimineaţa a venit asistenta să-i facă tratamentul fetei. I-am spus şi ei că Mirabela face febră, varsă şi are diaree.

Apoi m-am dus şi s-o caut din nou pe doamna doctor. Mi-a spus din nou să nu mă sperii şi că în aceeaşi zi mergem acasă. Eu n-am vrut să plec cu ea din spital, dar, practic, m-au trimis cu forţa. Ieri (marţi) dimineaţă am fost cu ea, din nou, la medicul de familie şi când a văzut-o cât era de deshidratată, m-a trimis din nou la spital. Aici au vrut să-i pună cateter în cap, pentru perfuzie, dar eu nu am fost de acord cu aşa ceva.

Atunci i-au pus o sondă prin care să o hidrateze şi au spus că-şi revine. Pe la 15.30 a murit. Au venit mai mulţi doctori, au încercat s-o resusciteze, pe mine m-au dat afară de-acolo. După un timp, au ieşit şi mi-au spus că fetiţa a decedat”, declară mama fetiţei.

Anchetă penală şi medicală

„În acest caz s-a întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă. Aşteptăm rezultatele necropsiei, după care cercetările vor continua sub coordonarea procurorului de la parchetul competent”, spune purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Niţu.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului „Dr. Alexandru Simionescu”, medicul Bianca Fărcaş, spune că, în paralel, cazul va face şi obiectul unei anchete medicale: „Consiliul de Administraţie se va întruni într-o şedinţă extraordinară cât mai curând cu putinţă şi vom demara o anchetă în urma căreia se va stabili dacă au fost sau nu încălcate normele medicale şi etice în domeniu”.

Conform reprezentanţilor Serviciului de Medicină Legală Hunedoara, cauza decesului fetiţei a fost o bronho-pneumonie. Aceştia precizează însă că, pentru a se stabili dacă a fost sau nu vorba de vreo culpă medicală, sunt necesare proceduri mult mai complicate, motiv pentru care, deocamdată, nu se pronunţă în niciun fel pe această problemă.