O dupa-amiaza la UEFA

O dupa-amiaza la UEFA

Michel Platini, presedintele forului fotbalistic european, a lasat deoparte incrancenarea din timpul campaniei electorale pentru a face loc diplomatiei.

Sa ajungi de la gara din Nyon la sediul UEFA nu este dificil. Orice trecator iti va da toate indicatiile necesare pentru a ajunge la cladirea de unde este condus fotbalul european. In plus, oamenii iti lasa impresia ca se mandresc cu faptul ca UEFA isi are resedinta in oraselul lor.

Asezat pe malul lacului Leman, orasul Nyon a fost fondat de romani, intre anii 50 si 44 inainte de Hristos. Situata in cantonul Vaud, localitatea se afla la 25 de kilometri in nord-estul Genevei. UEFA si-a stabilit aici cartierul general in 1995, dupa ce a mai domiciliat la Paris si la Berna.

Politete si rigoare

De la gara pana la sediul forului fotbalistic european ajungi pe jos cam in 20 de minute. La o intersectie, un indicator imens te asigura ca esti pe drumul cel bun. Cladirea se afla pe soseaua care leaga localitatea Nyon de Geneva. Esti intampinat de patru steaguri albastre, cu sigla forului fotbalistic european.

Cand ajungi la intrare, esti intampinat de o receptionera amabila, care iti inmaneaza un ecuson, dupa ce-i spui cine esti si de ce ai venit la UEFA.

Apoi te roaga sa astepti cateva minute, pana va veni unul dintre ofiterii de presa. Intre timp ai avut ragazul sa admiri interiorul cladirii si trofeele expuse la intrare. Cativa reporteri de la postul german de televiziune RTL cer permisiunea de a filma in birouri, dar un oficial al UEFA le explica, diplomat, ca este interzis.

Dupa cateva minute, un responsabil al biroului de presa iti explica  modul in care va decurge intalnirea cu Michel Platini, noul presedinte al UEFA. Jurnalistii invitati la sesiunea de interviuri sunt impartiti in mai multe grupuri.

Cu zambetul pe buze

Aveam sa intru in sala de conferinta alaturi de ziaristi din Franta si Germania. „Ceilalti jurnalisti din Romania au intrat in alta serie?”, am intrebat. „Nu mai sunt alti ziaristi din Romania. Sunteti singura”, a venit raspunsul oficialului, care m-a condus pe palierul unde se aflau sala de conferinte si Auditoriumul, locul unde se efectueaza de obicei tragerile la sorti pentru competitiile europene. 

Am mai avut de asteptat cateva minute, pana cand Michel Platini a discutat cu reporterii de la Euronews. Intre timp, am facut cunostinta cu Thomas Giordano, managerul Biroului de presa al UEFA, cel cu care discutasem de la Bucuresti posibilitatea unei intalniri cu presedintele federatiei. In cele din urma, Michel Platini a incheiat discutia cu trimisii Euronews si, cu un gest plin de amabilitate, ne-a invitat in sala de conferinte. Fara sa tina vreun discurs pompos, francezul ne-a solicitat sa incepem tirul de intrebari.

Fiecare dintre jurnalisti avea cate o problema de rezolvat si insista cu intrebari pe subiectul pe care dorea sa-l clarifice. Dintre temele pe care s-a insistat au fost decizia FIFA de a aproba transferul lui Javier Mascherano de la West Ham la Liverpool, desi clubul „cormoranilor” era al treilea pentru argentinian in mai putin de un sezon, eradicarea violentei, condamnarea la inchisoare a unui suporter francez pentru violenta.

Michel Platini a raspuns diplomat la fiecare intrebare, cu zambetul pe buze, fara a face declaratii incendiare, fara a intra in polemica, fara a se enerva la insistenta unei intrebari adresate de mai multe ori. 

Inedit

UEFA, pe scurt

1954 - este anul in care a luat fiinta UEFA (The Union of the European Football Association). 53 - este numarul federatiilor  afiliate la UEFA. Zinedine Zidane - a fost declarat in aprilie 2004 (la jubileul de 50 de ani al UEFA) cel mai bun fotbalist european care a evoluat intre 1954 si 2004.

Moment unic

La o cafea cu fostul mare fotbalist francez

Dupa aproximativ o ora, presedintele UEFA a pus capat conferintei. Ca la comanda, toti cei prezenti in sala si-au parasit scaunele si s-au indreptat spre francez, in tentativa de a-l determina sa stea macar cateva minute de vorba cu ei in particular. Zambitor, Michel Platini n-a fugit de insistenta reporterilor, ci a stat de vorba cu fiecare in parte pret de cateva minute, raspunzand intrebarilor cu aceeasi diplomatie.

Fostul mare jucator vorbeste dezinvolt despre prietenia cu Mircea Sandu si cu fotbalul romanesc si despre faptul ca i-ar fi placut sa evolueze alaturi de Hagi. Cand si ultimul ziarist si-a incheiat discutia cu presedintele UEFA, acesta s-a indreptat spre iesire, invitandu-ne sa bem o cafea alaturi de el.

Cand parasim sediul UEFA, observam, pe pavajul din fata cladirii, sirul de sigle ale federatiilor afiliate la forul european. La venire nu le vazusem, in graba de a nu intarzia nicio secunda la intalnirea cu Michel Platini. Printre sigle se afla bineinteles, cea  a Federatiei Romane de Fotbal, fondata in 1909 si afiliata la UEFA in 1954. 

Ne puteți urmări și pe Google News