O decizie care a curmat 365.000 de vieţi

O decizie care a curmat 365.000 de vieţi

În anul 2000, preşedintele sud-african Thabo Mbeki a interzis o campanie de tratare a bolnavilor de HIV/SIDA. Tot atunci, vecinii africani din Botswana şi Namibia au acceptat medicaţia propusă de oamenii de ştiinţă vestici.

Acum opt ani, Mbeki a declarat că SIDA este mai degrabă o boală cauzată de malnutriţie decât una virală. Mai mult, liderul african a acuzat statele vestice că furnizează "medicamente toxice" şi că au interese economice imense în zonă. "Este o formă de rasism la adresa statelor africane", concluziona atunci Mbeki.

Un studiu publicat ieri de cotidianul The New York Times arată că decizia lui Mbeki a dus la moartea prematură a 365.000 de persoane, în intervalul 2000-2005.

900 de morţi zilnic

Potrivit statisticilor, doar 27% dintre sud-africanii bolnavi de SIDA au primit medicaţia necesară în intervalul 2000-2005. Comparativ, 85% dintre bolnavii din Botswana şi 71% dintre namibienii diagnosticaţi cu SIDA au primit asistenţa medicală de care aveau nevoie.

"Studiul se bazează pe un calcul logic şi corect şi consider că aceste estimări sunt foarte aproape de adevăr", a spus şi unul dintre cei mai renumiţi epidemiologi americani, James Chin, profesor al Universităţii din California.

În prezent, 5.7 milioane de sud-africani sunt infectaţi cu virusul HIV, iar 900 de oameni mor zilnic din cauza bolii.

Preşedinte al Africii de Sud între iunie 1999 şi septembrie 2008, Thabo Mbeki a fost succedat în funcţie de fostul vicepreşedinte Jacob Zuma.

Ne puteți urmări și pe Google News