Copilul ăsta se străduieşte! Aşa poate fi caracterizat întro singură frază băiatul de 9 ani, Ionuţ Costache din comuna Ciocăneşti, judeţul Dâmboviţa. Ionuţ se străduieşte să meargă, se străduieşte să nu se plângă de durerea picioarelor, se străduieşte să se ducă la şcoală şi să înveţe, se străduieşte să-i facă mici bucurii mamei şi se străduieşte să uite că ai lui sunt prea săraci ca să-i cumpere o bicicletă cu roţi ajutătoare sau ghete ortopedice. Visează că le va avea într-o zi…
L-am întâlnit pe Ionuţ datorită unei doamne profesor ce a modelat mulţi copii din sat. Acum, Aurelia Şerbănici e directoarea şcolii, dar ştie aproape tot despre fiecare elev. Despre Ionuţ Constantin Costache ne-a spus că are rezultate foarte bune la învăţătură, "copilul se străduieşte, dar are mari probleme de sănătate, iar părinţii… greu fac faţă cu un singur salariu şi cu doi copii de şcoală", ne-a spus doamna profesoară.
Ionuţ merge pe vârfuri, oarecum săltat şi îţi dai seama că ceva e în neregulă cu el. Când l-am însoţit acasă şi am vorbit cu mama lui, am înţeles ce boală cumplită îl macină pe băiat şi cât de mult se străduieşte el să facă faţă vieţii.
"L-am născut pe Ionuţ la şapte luni, prematur – povesteşte mama. Medicii n-au făcut ce trebuie, nu l-au băgat pe copil la incubator, aşa cum se face la cei născuţi prematur. Ne-am chinuit mult cu el, mititelul, până l-am adus cum e acum. An de an am mers cu el la Gura Ocniţei unde a făcut şi face kinetoterapie de două ori pe an câte trei săptămâni. Băiatul a fost diagnosticat cu Distrofie musculara progresiva de tip Duchenne (slăbirea progresivă a muşchilor). Spe ranţe de însănătoşire sunt, aşa mi-a spus domnul doctor profesor Pascu Constantin de la IOMC, cel ce supraveghează evolutia bolii lui Ionuţ", spune femeia care, între munca câmpului şi treburile gospodăreşti, a învăţat să-i fie infirmieră destoinică băiatului ei. O mai ajută fata mai mare, Elena, care îşi îngrijeşte cu multă afecţiune frăţiorul cu doi ani mai mic.
Ionuţ este un copil extrem de plăcut şi frumuşel atunci când, aşezat în fotoliul lui, începe să-ţi vorbească despre preocupările, jocurile şi dorinţele lui. O iubeşte mult pe Elena şi nu ezită ca, din când în când, să se întrerupă din povestit ca să-şi mângâie afectuos şi să-şi sărute sora. Ne spune cum, de 8 Martie, l-a sunat pe tată – care lucra pe un şantier de construcţii la oraş – şi l-a rugat să-i cumpere mamei o floare, dar să i-o dea lui pe ascuns ca să creadă mama că el i-a adus-o.
Pe Ionuţ nu-l pasionează jucăriile, poate fiindcă nu prea a avut, însă nu poate să se lipsească de creioane colorate, pensule, tempera sau acuarele. Are zeci de coli desenate sau pictate cu imagini din sat, case, câmpuri, cerul înstelat sau luminat puternic de soare. Cel mai mult îi place cum i-a reuşit portretul asistentei de la "Ergoterapie", doamna Dana. Evident, răspunsul la întrebarea "ce îşi doreşte?" a fost acuarele şi pensule, dar, incitat de noi, îndrăzneşte să dea frâu viselor: o bicicletă cu roţi ajutătoare, să-i fie mai uşor de mers vara, şi nişte ghete ortopedice cu orteze. Într-o zi le va avea.

Gemenii au primit calculator
Reacţia cititorilor Evenimetului zilei a fost promptă după apariţia articolului despre necazul gemenilor Cătălina şi Dănuţ Iosif din satul Slobozia Moară, judeţul Dâmboviţa. Copiii de 12 ani ni s-au plâns că li s-a stricat calculatorul, cumpărat cu multe sacrificii în baza programului educaţional Euro200. O tânără din Bucureşti a fost mişcată de poveste şi a contactat echipa campaniei "O şansă copiilor de la ţară", dăruint gemenilor un calculator bun.

Cum puteţi ajuta!

  • Contactaţi echipa "O şansă copiilor de la ţară" la adresa de email contact@ziaruldelatara.ro
  • Donaţie în reţeaua de telefonie fixă Romtelecom, la numerele: 0900 900 600 – 10 euro; 0900 900 602 – 5 euro; 0900 900 604 – 2 euro
  • Depuneri în contul RO 70 BRDE 445 SV 90385294450 deschis la BRD, agenţia Beller, de Asociaţia Română a Profesioniştilor Mass Media, împuternicit Silviu Ionescu CUI 28373727. Pentru străinătate se foloseşte Swift BRDEROBU
  • Tel.: 0730.660.424

CITIŢI ŞI:

  • Copii care n-au fost niciodată la muzeu
  • "Ne-au dat un calculator care a mers 20 de zile"
  • Fetiţa care nu are bani de-o carte