Ca şi astăzi, "Evenimentul Zilei" făcea o notă separată. Era portavocea opoziţiei, singura instituţie de presă care-şi asumase public sprijinul pentru candidatul Alianţei DA.
Strânşi cu uşa, perfect democratic de guvernul Adrian Năstase, rezistasem eroic. Şi cuprinşi de propria noastră admiraţie ne plimbam aiurea pe holurile Casei Scânteii, precum revoluţionarii cubanezi. Toate discuţiile erau la plural: "I-am rupt, am câştigat… etc". În mijlocul acestei atmosfere de ziar de campanie ne-am trezit în redacţie cu Traian Băsescu. Venise însoţit doar de Adriana Săftoiu – "Pufulete" pe atunci, astăzi o onorabilă doamnă liberală. Ne-a luat ca din oală. Ştiam din experienţele trecute că recunoştinţa la politicieni e o floare rară.
Băsescu a fost jovial, cum de altfel îl ştiam de pe vremea când venea în redacţie ca ministru al Transporturilor să vadă meciurile lui Rapid. "Nevastă-mea dormea aseară. Am trezit-o şi i-am spus: «Te-am făcut first lady»". Am râs de ne-am cocoşat. Timid, unul dintre noi, parcă Kuki, a aruncat o vorbă: "Dar dacă nu vă sprijineam noi…". "Am avut noroc cu voi, dar şi voi cu mine.
Altfel, nu vă închidea Năstase?". Dincolo de poze, pupături, încurajări, un lucru important a spus cel ajuns şeful statului: "Nu vă promit nimic. Vă promit doar că la sfârşitul mandatului nu o să spun precum Emil Constantinescu: «M-a învins sistemul»! Am toate pârghiile sistemului în mână, deci n-am nicio scuză". Şi a mai adăugat, ca pentru sine: "Ştiţi că eu am o vorbă: nu mă enerva, că dacă-ţi dau o palmă te fac o pată de grăsime pe perete". Nu ştiu dacă aceste lucruri trebuiau relatate, dar istoria – vorba maestrului Ion Cristoiu – merită să le consemneze. Între timp, lucrurile s-au schimbat.
Fostul nostru director apare la o televiziune pe care o detesta, unii dintre colegi au rămas susţinători ai preşedintelui, alţii nu. Bine, fie vorba între noi, nici Traian Băsescu nu mai este acelaşi. Are alura unui om de stat, dar a făcut şi greşeli. În preajma referendumului nu vreau să influenţez pe nimeni. Cei anti-Băsescu au destule argumente, ca şi viceversa. Am învăţat că, dincolo de părerile mele, pe care am dreptul să le exprim liber, fără ocolişuri, voinţa poporului e suverană! Am mai spus-o şi o repet.
Interesul meu este unul al dracului de egoist şi se numeşte România! Duminică, 29 iulie, se va citi în biserică fragmentul din Evanghelie despre Înmulţirea pâinilor! Să fie un semn? Încă nu ştiu. Ştiu doar că promisiunea lui Traian Băsescu – "Nu voi spune ca Emil Constantinescu că am fost învins de sistem" – îmi ţâuie în cap! (28 iulie 2012)