"Şi cred că cel mai bun lucru pe care USL ar putea şi ar trebui să-l facă este în primul rând să revină la agenda ţării, aflată încă în criză şi puţin confuză. Ar trebui să i se dea o direcţie. În al doilea rând, să se îndepărteze semnificativ de modul în care fosta guvernare a manageriat problemele ţării. Să se îndepărteze de practicile de corupţie care au existat în România", a sfătuit Mircea Geoană.
Mircea Geoană a explicat şi de ce a vorbit, la Berlin, la sfârşitul lunii septembrie cu parlamentari germani: pentru a aduce politicieni SPD de top la Bucureşti, înainte de alegeri, pentru că "social-democraţii români au nevoie de sprijin". Senatorul independet s-a referit şi la faptul că socialiştii europeni şi-au anulat Congresul de la Bucureşti, în timp ce PPE îl va susţine peste două săptămâni.
"În câteva cuvinte, cred că ar trebui să ne implicăm din nou şi să ieşim din acest con de umbră în care am fost plasaţi şi să revenim la agenda reală. Şi pe plan ideologic, ar trebui să incercăm să mergem înainte. Pentru că e clar – şi aceasta a fost propunerea mea către doamna Kastner, un politician foarte influent în România şi bineînţeles în Germania – am vorbit despre prezenţa unor politicieni de top ai SPD-ului în România înainte de alegeri. Va avea loc la Bucureşti Congresul Partidelor Populare Europene, în timp ce socialiştii europeni au decis să nu organizeze acest congres la Bucureşti. Cred că social- democraţii români ar avea nevoie de o formă de sprijin", a spus Geoană, pentru Deutsche Welle. 
În privinţa cancelarului german Angela Merkel legate de situaţia politică din România, Geoană a apreciat că "a existat un schimb de păreri fără precedent".
"Indiferent de cauze – şi revin aici la cele trei ingrediente care cred că au dus la această retorică de ambele părţi – ar trebui să ne gândim la o abordare constructivă. Nu-mi ascund ambiţia pe care o am de câţiva ani şi voi continua să merg pe această idee, de a completa acest triunghi care există între Germania, Franţa şi Polonia. Cred că România ar fi un al patrulea pilon perfect pentru o astfel de relaţie. În ciuda turbulenţelor politice – Germania va avea şi ea alegeri anul viitor, noi vom avea de asemena alegeri in decembrie, vom avea şi alegeri prezidenţiale – trebui să încercăm să ne debarasăm de tentaţia de a reacţiona impulsiv la un moment dat, fără a ne uita la viitor. Cred că există destulă cumpătare şi înţelepciune atât la Berlin, cât şi la Bucureşti, pentru a trece peste acest episod care, trebuie să spunem, a lăsat urme", a mai spus senatorul independent.