Componenţii echipei naţionale de fotbal a României s-au reunit ieri, la Mogoşoaia, şi au început pregătirile pentru meciul cu Franţa, programat sâmbătă, de la ora 22.00 (în direct la Pro TV), la Paris, în Grupa D preliminară pentru Campionatul European din 2012.

De o bună bucată de timp, problema arzătoare a naţionalei este cine să îmbrace tricoul cu numărul 10, precum şi rolul coordonatorului de joc. Desemnarea "decarului" la naţională pare să fi devenit subiect de băşcălie la lot. În partidele cu Albania şi Belarus, numărul 10 s-a aflat pe spatele mijlocaşului George Florescu, stârnind controverse.

Răzvan Lucescu a anunţat că tricoul purtat cândva de Gică Hagi îşi va schimba proprietarul la meciul cu Franţa, de la Paris. "O să i-l dau lui Tamaş, pentru a nu mai exista discuţii. Înainte săl criticăm pe Florescu, trebuie să vedem dacă avem ce pune în loc", a spus Lucescu junior.

"Să nu-l poarte nimeni"

"Probabil că selecţionerul ne ia la mişto dacă spune că îi va da tricoul cu numărul 10 lui Tamaş. Problema nu constă în numele fotbalistului care ar trebui să poarte acest tricou, ci a calităţilor pe care acesta ar trebui să le aibă", a reacţionat impresarul Victor Becali. Între timp, Gabriel Tamaş a anunţat că nu mai vrea să fie "decarul" naţionalei României, motiv pentru Cristi Chivu să facă ieri o propunere inedită în privinţa buclucaşului tricou.

"Poate că în meciul cu Franţa nu va purta nimeni numărul 10, la urma-urmei este doar un simplu tricou. Nu avem un jucător ca Hagi, iar pentru cel care îl va primi va fi foarte greu să-l poarte", a spus Chivu ieri.

Fără să realizeze că-şi ia colegul peste picior, Ianis Zicu a comentat: "Să-l ia tot Florescu, fiindcă şi-a făcut bine treaba la naţională!".

Fundaşul Cristi Chivu a mărturisit ieri că şansele de calificare ale reprezentativei ţării noastre nu vor fi puse în pericol de o eventuală înfrângere în faţa Franţei. "Meciul este important, dar nu cred că e unul decisiv. Mergem acolo să câştigăm, am depăşi Franţa la puncte dacă am învinge la Paris. Nu e un eşec acest start de campanie pentru Euro 2012, este o grupă strânsă şi calificarea încă se joacă", a declarat ieri jucătorul de la Inter.

Partida de la Paris va fi condusă de "centralul" portughez Pedro Proenca.

2 puncte
a strâns România după primele două meciuri din preliminarii, cu Albania şi cu Belarus

SELECŢIE STRÂMBĂ

"Tănase trebuia să fie convocat"

În lotul convocat pentru meciul cu Franţa, de la Paris, există şi două nume noi. Este vorba despre fundaşul Radu Ştefan, de la Lazio Roma, şi despre mijlocaşul Ianis Zicu (FC Timişoara), fotbalişti care în ultima vreme nu au mai prins naţionala României.

Decizia lui Lucescu junior care a stârnit cele mai multe comentarii este însă cea a selecţionării lui Ciprian Deac în detrimentul stelistului Cristi Tănase.

Fostul mijlocaş de la CFR Cluj s-a transferat recent la Schalke 04, unde a jucat sporadic. Deac n-a mai fost trecut nici măcar pe lista de rezerve la ultimele patru partide disputate de Schalke!

În schimb, Tănase a impresionat în această toamnă. Stelistul a jucat foarte bine atât în campionat, cât şi în meciurile din Liga Europa, cu FC Liverpool şi cu Napoli, în care a înscris goluri de excepţie. N-a fost însă de ajuns pentru a-l impresiona pe Răzvan Lucescu, selecţionerul preferându-l pe Deac.

"Tănase trebuia să fie în lotul pentru meciul cu Franţa. În rest, Răzvan Lucescu a făcut alegeri inspirate", susţine Emeric Ienei, fost selecţioner al tricolorilor.

Citiţi şi:

  • Lotul lui Răzvan pentru meciul cu Franţa
  • Mircea Lucescu: "Putem obţine un rezultat bun în Franţa"
  • Chivu: "Mergem în Franţa să câştigăm"