Nu prăjiţi în ulei de floarea-soarelui!

Nu prăjiţi în ulei de floarea-soarelui!

Obişnuinţa românilor de a prăji mai ales în ulei de floarea-soarelui e taxată dur de medici, care îi sfătuiesc să treacă la ulei de rapiţă sau de măsline.

Un stil de viaţă sănătos nu include prăjelile sau, dacă o face, cantităţile consumate trebuie să fie extrem de mici. Atunci când apelaţi la această formă de pregătire a mâncării, este foarte important ce uleiuri folosiţi. Cel de floarea-soarelui sau cel extravirgin reprezintă alegerile cele mai proaste posibile pentru că emană mai multe substanţe toxice ce pot fi cancerigene.

Alegeri mult mai bune sunt uleiul de măsline pentru gătit (nu cel extravirgin), cel de rapiţă sau de palmier. Şi foarte important: nu prăjiţi niciodată de două ori în acelaşi ulei.

"Substanţele degajate pot intoxica creierul"

Ne puteți urmări și pe Google News

"Cel mai bine este să evităm cât putem să mâncăm prăjit şi mai ales pane, deoarece aceste procese presupun modificări biochimice în alimente ce pot genera substanţe extrem de periculoase, intoxicând creierul. Cel mai mic rău din tigaie îl reprezintă totuşi uleiul de palmier, dar şi cel de rapiţă şi măsline", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie. El crede că cel mai bun pentru prăjit este uleiul de palmier, care are un punct de prăjire foarte înalt, 230 de grade.

"Un alt ulei foarte bun este şi cel de rapiţă, un ulei echilibrat în acizi graşi şi rezistent la prăjit. La prăjeală rezistă şi cel de măsline, dar nu cel extravirgin (pe care îl folosiţi la salate şi vinegrete), ci cel de gătit", detaliază Mencinicopschi.

Pe lângă faptul că rezistă la temperaturi mari şi nu se degradează, aceste uleiuri nu se împregnează foarte mult în alimentul prăjit.

"Un cartof prăjit poate să se impregneze cu ulei până la 30 la sută. Dacă un cartof copt sau fiert are 80 kcal/gram, unul prăjit ajunge şi la 400 kcal/gram. Prima consecinţă este că îngraşă, iar de aici apar boli grave: hipertensiune, accidente vasculare cerebrale, diabet, boli cardiovasculare etc.", atenţionează profesorul Mencinicopschi.

Nu folosiţi niciodată de două ori acelaşi ulei la prăjit

Pentru a evita cât mai mult posibil riscurile pe care le implică consumul de alimente prăjite, nu folosiţi de mai multe ori acelaşi ulei la prăjit.

"Oricât de bune sunt uleiurile care rezistă mai bine la prăjit, nu sunt lipsite nici ele de riscuri. De aceea, nu folosiţi niciodată de două ori acelaşi ulei la prăjit, pentru că majoritatea compuşilor toxici se degajă la a doua prăjire. Este complet contraindicat", recomandă Eduard Adamescu, medic nutriţionist la Cabinetul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Calea Moşilor" din Bucureşti.

Medicii vă recomandă să vă feriţi cât puteţi de uleiul de floarea-soarelui, de cel din germeni de grâu sau de porumb ori de uleiul de şofrănel din cauza conţinutului de acizi graşi polinesaturaţi, care au efecte nocive pentru sănătate. "Dezavantajul acestor uleiuri este că se descompun în substanţe toxice (cancerigene) la temperaturi mult mai mici decât temperatura optimă de prăjire", detaliază profesorul Gheorghe Mencinicopschi.