Nu plecaţi în vacanţă fără cardul de asigurat

Nu plecaţi în vacanţă fără cardul de asigurat

Actele pentru obţinerea cardului se depun cu cel puţin o săptămână înainte de plecare. Pentru grăbiţi, există certificat de înlocuire provizorie.

Dacă vreţi să mergeţi în vacanţă, în această vară, în una dintre ţările Uniunii Europene, luaţi-vă şi cardul de asigurat de sănătate. Se obţine de la casele judeţene de asigurări şi este valabil numai pentru urgenţe medicale ce pot fi asigurate în sistemul public din statul respectiv.

Actul poate fi cerut inclusiv pentru copii, dacă merg şi ei în vacanţă, iar pentru cei care sunt presaţi de timp se poate elibera certificatul provizoriu de înlocuire a cardului în 24 de ore.

Atenţie: chiar dacă aveţi cardul, s-ar putea să fiţi nevoiţi să achitaţi o diferenţă de preţ la consultaţiile medicale, în funcţie de legislaţia ţării în care vă aflaţi.

Se poate acorda şi pe bază de împuternicire

„Cei care doresc un astfel de card trebuie să facă dovada calităţii de asigurat, cu adeverinţa de asigurat sau adeverinţa de salariat. Prima se obţine chiar de la casa de asigurări pentru persoanele fizice nesalariate, cea de-a doua se ia de la angajator. Atenţie însă, adeverinţa eliberată de angajator trebuie completată după modelul ce poate fi descărcat de pe site-ul caselor de asigurări”, afirmă Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.

Pe lângă adeverinţă şi cerere mai este nevoie de copie după actul de identitate. În cazul copiilor e nevoie doar de copie după certificatul de naştere sau actul de identitate. Toate actele se depun la sediul casei de asigurări de sănătate judeţene.

„Cardul se eliberează în şapte zile lucrătoare de la data depunerii documentelor. În 24 de ore se poate elibera certificatul provizoriu de înlocuire a cardului”, mai explică Cristina Călinoiu.

Dacă plecaţi cu familia nu trebuie să mergeţi cu toţii la casa de asigurări. Este suficient să aduceţi o împuternicire scrisă de persoana pentru care solicitaţi actul.

În ceea ce priveşte serviciile medicale ce pot fi obţinute în baza cardului, beneficiaţi doar de acele tratamente considerate necesare pentru a vă continua vizita, fără ca starea de sănătate să fie pusă în pericol sau să fiţi nevoiţi să va scurtaţi vacanţa pe considerente medicale (nu se tratează boli de care sufereaţi înainte de a pleca în calatorie).

LĂMURIRI

Patru întrebări despre cardul de sănătate

1. Cât costă? Începând cu 1 ianuarie 2008, cardul este gratuit. În primul an în care a fost eliberat, după aderarea României la UE, a costat 2,2 lei.

2. Cum şi când este trimis acasă? În şapte zile lucrătoare, cardul este trimis acasă prin curier. Transportul e gratuit.

3. Ce se întâmplă dacă nu mai sunt asigurat, dar folosesc cardul? În situaţia în care persoana care a obţinut un card pierde calitatea de asigurat, iar cardul este încă valabil şi beneficiază de servicii medicale în cadrul unei deplasări într-un stat membru UE, persoana în cauza va suporta contravaloarea acestor servicii.

În această situaţie, casa de asigurări de sănătate emitentă a cardului va rambursa contravaloarea acestor servicii instituţiei din statul membru care a acordat serviciile şi, ulterior, va recupera contravaloarea acestora de la persoana în cauză.

4. Trebuie să stai la coadă pentru a-l obţine? Este mai aglomerat, mai ales în perioada de vacanţe. Spre exemplu, în acest an cele mai mult carduri s-au eliberat în Bucureşti în lunile martie (peste 1.300) şi aprilie (peste 800), înaintea vacanţei de Paşte.

Ne puteți urmări și pe Google News