UPDATE 12.45. Potrivit legii, judecătoarea Gabriela Bîrsan, din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, va lua locul eliberat de Mona Pivniceru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, imediat ce postul va fi vacantat legal. Până în acest moment, ea nu şi-a exprimat voinţa de a ocupa acestă funcţie, având în vedere atmosfera tensionată în care ar trebui să colaboreze cu colegii care au fost de acord cu percheziţionarea locuinţei sale, la cererea DNA. În plus, ea a făcut plângeri penale împotriva membrilor din Consiliu care au votat atunci, aflându-se în relaţii de duşmănie cu ceilalţi membri. Gabriela Bîrsan este acuzată că ar fi primit mită perle şi coliere din pietre preţioase Reamintim că Gabriela Bîrsan a ocupat locul al doilea la ultimele alegeri pentru CSM. Magistratul Gabriela Bîrsan, soţia judecătorului CEDO, Corneliu Bîrsan, va fi membru al CSM pentru o perioadă de cinci-şase luni, timp necesar desfăşurării altor alegeri. Chiar dacă la DNA se fac cercetări pentru trafic de influenţă, infracţiune de care este suspectată judecătoarea Bîrsan, magistratul nu este suspendat, astfel că nu există vreun impediment legal pentru intrarea acesteia în componenţa CSM. Locul lăsat liber de Mona Pivniceru la instanţa supremă va fi ocupat prin concurs.
UPDATE 12.32. Până la ora 13.30, şedinţa CSM a fost suspendată. Victor Ponta a plecat către Guvern. Întrebat despre aşteptările de la noul ministru al Justiţiei, procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a spus că speră ca acesta să nu modifice statutul magistraţilor şi să lupte pentru independenţa lor. Ea a mai arătat că după expirarea madatului se va întoarce în funcţia pe care a avut-o înainte, aceea de procuror DIICOT.

UPDATE 10.52.
La un moment dat, în timpul şedinţei, judecătorul Cristi Dănileţ a cerut plenului să observe că nu există cvorum în sala de şedinţe în condiţiile în care premierul Victor Ponta şi alţi membri ai Consiliului nu erau prezenţi la şedinţă. Imediat, Victor Ponta s-a întors în sală să asigure cvorumul şi şi-a exprimat speranţa că în 2-3 ore Mona Pivniceru va fi numită în funcţia de ministru. 
Cristi Dănileţ le-a reproşat reprezentanţilor asociaţiilor profesionale, prezenţi în sală, că au fost mult mai interesaţi de constituirea cvorumului pentru plecarea unui om din sistem decât de promovarea unor colegi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
UPDATE 10.41. Victor Ponta a ieşit pentru câteva clipe din sala de şedinţe, dar a spus că se întoarce pentru a asigura cvorumul. De asemenea, primul ministru a spus că amână întâlnirea de la Guvern până când se încheie şedinţa CSM.
UPDATE 10.17. Reprezentanţii CSM au transmis că au luat act de demisia Monei Pivniceru şi că urmează să fie emise două hotărâri în acest sens, care vor fi transmise către Preşedinţie şi publicate în Monitorul Oficial.
UPDATE 10.15. Sedinţă cu scântei la CSM. Un membru al Consiliului i-a cerut lui Victor Ponta să rămână pentru a discuta toate punctele de pe ordinea de zi şi că „sper că nu aţi venit doar pentru demisie” (n.r. demisia Monei Pivniceru). Preşedinta Înaltei Curţi, Livia Stanciu, i-a reproşat lui Pivniceru că aduce acuze la adresa CSM şi i-a reamintit că în primul rând este judecător şi nu politician. După ce plenul a secretizat şedinţa şi a intrat în deliberări, fostul preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România, Viorica Costiniu, a făcut mai multe declaraţii în favoarea prietenei Mona Pivniceru, susţinând că va fi un ministru independent, că este dorită în această funcţie de magistrat şi că garantează pentru ea.
UPDATE 9.13 Cvorumul a fost îndeplinit. Şedinţa CSM a început în prezenţa prim-ministrului Victor Ponta.
UPDATE 9.02 "Nu sunt eu cel care controlează sau nu controlează cvorumul. Dacă am venit de dimineaţă, am venit cu speranţa că se va face cvorum. Sunt foarte multe probleme în justiţie care trebuie discutate. Nu sunt de acord să ne jucăm cu cvorumurile instituţiilor. Formalitatea citirii deciziei CCR trebuie îndeplinită în plenul Parlamentului", a declarat Victor Ponta la sosirea sa la sediul CSM.
Preşedintele CSM, Alina Ghica, a declarat ieri că şedinţa plenului Consiliului s-a amânat din cauza lipsei de cvorum, ea precizând că mai era nevoie de participarea a doi membri CSM.
„La acest moment, şedinţa plenului s-a amânat din cauza lipsei de cvorum. Funcţionăm într-o componenţă de 18 membri”, a spus Alina Ghica. Reprezentanţii CSM spun că cei care au absentat au justificări. Astfel, Graţiana Isac se află în străinătate şi se întoarce pe data de 26 august, Ana Lăbuş şi Florentina Gavadia au probleme medicale grave în familie, iar Bogdan Gabor are probleme medicale grave.